od kiedy uchylić decyzję?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
zagubiona
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

od kiedy uchylić decyzję?

Post autor: zagubiona »

mam mały dylemat a mianowicie spieram się z koleżanką i już nie wiem kto ma rację a sprawa wygląda tak: Pani złożyła wniosek,od ok. maja podjęła pracę (umowa zlecenie, co miesiąc podpisuje nową), pod koniec lipca przyniosła mi dochód za czerwiec, niestety przekracza, muszę jej uchylić od sierpnia a ewentualnie po sezonie(o ile nie będzie już pracować)przyznać?!pytam bo już szczerze powiedziawszy zgłupiałam bo usłyszałam opinię, że powinnam wstrzymać i czekać...ale na co?będę wdzięczna za radę i pomoc w tej kwestii
zuzka

Re: od kiedy uchylić decyzję?

Post autor: zuzka »

A nie powinno być uchylenie już od lipca i NP za lipiec, ja bym tak zrobiła
DanaUM
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: DanaUM »

Ja też uchyliłabym od lipca.
k.j

Post autor: k.j »

a ja bym powołała się na art 18 ust 6. "W przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utratę prawa do świadczenia wychowawczego, świadczenie nie przysługuje od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym dochód został osiągnięty."
czyli praca od maja zaświadczenie za czerwiec przeliczenie dochodu i uchylenie od lipca
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

Ale co Ty chcesz uchylać? Skąd bierzesz drugi miesiąc do dochodu, skoro umowy-zlecenia zawierane są na jeden miesiąc? Daj jej spokój... ;)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
ODPOWIEDZ