Ileż razy można wałkować ten sam temat. Nie widzisz, otwórz oczy.robo pisze:Ja nie widzę żadnych przepisów przejściowych.
Jest tylko par. 4 , który mówi o kwotach w art. 5 ust. 1 , 2 oraz art. 15b ust. 2 becik.
Par. 5 mówi, że stare Rozporządzenie traci moc. z dniem ogłoszenia nowego.
Więc od dziś na okres 2014/2015 mamy przyznawać świadczenia w nowych kwotach (teoretycznie).......
Przecież jaśniej się tego nie da napisać.§ 4. Do dnia 31 października 2015 r. kwoty, o których mowa w art. 5 ust. 1 i 2 oraz art. 15b ust. 2 ustawy, ŚWIADCZENIA RODZINNE oraz zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów, obowiązują w wysokości ustalonej na podstawie dotychczasowych przepisów.
Poproś go o opinie na piśmie. Może zajrzy do przepisów.a ja rozmawiałam przed chwilą z radcą i kazał wpisywać dwa rozporządzenia
W podstawie prawnej decyzji nie może być nieobowiązujących aktów normatywnych. Organy działają na podstawie i w granicach prawa czyli OBOWIĄZUJĄCYCH przepisów. Par. 4 nowego rozporządzenia załatwia sprawę. Ewentualnie w uzasadnieniu można wspomnieć o jakie przepisy dotychczasowe chodzi. Zarówno do starych jak i nowych świadczeń stosujemy zatem nowe rozporządzenie. Jeśli ktoś chce być bardzo poprawny, to przy starych wskaże wprost par. 4 rozporzadzenia, a przy nowych - inny, właściwy paragraf.nowa32 pisze:czyli jeśli robicie decyzje zmieniającą jeszcze na stary okres to wpisujecie starą podstawę prawną tak? a jeśli już na nowy okres 2015/2016 to nową??czyli w systemie macie teraz dwie podstawy prawne do każdego z zas. z dodatkami??bo ja jestem nowa i nie ogarniam tego.mamy dużo zmieniających wiec wszystko robimy na starej podstawie natomiast robiąc nowe musimy mieć nową podstawę tak?i to do wszystkiego?np jak przyznaję rodz.+urodz.dziecka i np. rodz.+kształ.i rehabi.???to do każdej starej podstawy tak jakby robie nową z nowymi danymi tak? Boże nie rozumiem
wyłącznie par. 4 nowego.gość... pisze:no ok ale wydajac decyzję jeszcze na wrzesień/październik to w podstawie prawnej jakie wpisujecie rozporządzenie co do kwot. Bo przeciez nie nowe :/ Moim zdaniem powinno być stare rozporządzenie + par. 4 z nowego i tyle.
Odniesienie do dotychczasowych kwot jest wystarczające. W uzasadnieniu jeśli chcesz możesz wskazać o jakie kwoty i z czego wynikające chodzi.gość... pisze:no ok a skąd w podstawie bedą kwoty jakie przyznajemy? Bo to przecież być powinno bo jak to damy paragraf ze świadczenia w kwocie dotychczasowej( tylko jakiej).:/