od kiedy zdo- elmer inni proszę - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 08 sie 2014, 9:21

mam babeczkę której przyznałam zdo do 30.09.2013 na matkę w związku małżeńskim bo małżonek miał znaczny stopień do 30.09.2013 r. Teraz w sierpniu składa nowy wniosek bo ma już nowe orzeczenie tego małżonka matki, na komisję złożyła w lipcu, orzeczenie jest z sierpnia - i czy powinnam przyznać na bieżąco od sierpnia czy z wyrównaniem od lipca, czy ten art. 6 ma tutaj zastosowanie?
sss

Napisano: 08 sie 2014, 9:45

przyznałbym od sierpnia. SKO pewnie by to uwaliło
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 sie 2014, 9:56

no też przychylam się do tej myśli , dzięki
sss

Napisano: 12 sie 2014, 13:17

Elmerze, jeśli to orzeczenie małżonka jest wydane d0 31.07.2015 r., tak też przyznaje zdo, to po tej dacie ta babeczka gdyby przyszła z kolejnym orzeczeniem tego małżonka matki, to już ma drogę zamkniętą do dalszego zdo, zgadza się?
sss

Napisano: 12 sie 2014, 13:25

ja przyznalabym zdo do konca waznosci orzeczenia osoby wymagajcej opieki, od konca waznosci orzeczenia malzonka z warunkiem dostarczenia nowego orzeczenia o znacznym malzonka
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2014, 13:51

kb pisze:ja przyznalabym zdo do konca waznosci orzeczenia osoby wymagajcej opieki, od konca waznosci orzeczenia malzonka z warunkiem dostarczenia nowego orzeczenia o znacznym malzonka
Podpisuję się pod tym. Widzę natomiast problem praktyczny. Co jeśli w tej sytuacji wezwany do przedłożenia kolejnego orzeczenia przyjdzie i powie, że papiery na komisję owszem złożone, ale termin komisji za 2 m-ce.
Nie ma czego zawiesić, bo decyzja wydana, nie da się wstrzymać, bo ustawa nie przewiduje takiej okoliczności jako podstawy wstrzymania, a przesłanek na daną chwilę nie spełnia. Może nawet inaczej, nie wiadomo, czy spełnia przesłanki.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2014, 14:17

dzwoniłam właśnie do swojego urzędu wojewódzkiego do wydziału polityki społecznej i odpowiedzieli mi jednoznacznie żeby przyznać do końca orzeczenia tego małżonka czyli 31.07.2015 r., i nie dłużej bo tak spełnia wymagania, a później koniec zdo, najwyżej odmowa i chce to niech się odwołuje.
sss

Napisano: 12 sie 2014, 15:31

twoje panie w uw realizuja zamierzenia rzadu:D aby jak najwiecej zabrac i potem niby oddac,ale tego oddanego zeby bylo jak najmniej:D moim zdaniem w ten sposob krzywdzi sie te osoby...sprawa konca orzeczen osob wy magajacyh opieki jest uregulowana - 3 miesiace nawet maja opiekunowie od wydania orzeczenia na zlozenie wniosku...a w przypadku kiedy ktos sie opiekuje dwojgiem niepelnosprawnych rodzicow i nieszczesliwie dla siebie zawnioskowal o swiadczenie akurat na tego,ktory orzeczenie mial dluzej (a moze sami mu tak podpowiedzielismy:)) maja nie dostac juz, bo drugiemu sko orzeczenie skonczylo po 15.09 kiedy juz nie ma wnioskow o zdo...
kronos - moze jednak da sie zawiesic postepowanie? ja przynajmniej bede kombinowac jakby co;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x