odesłane dokumenty od Wojewody, a pozostawienie wniosku bez - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 mar 2018, 12:05

Witam!

Wojewoda odsyła wniosek na drugie dziecko o 500 na okres zas. 2016/2017

cytuje "w oparciu o przekazaną dokumentację brak jest możliwości ustalenia czy mają zastosowanie przepisy o koordynacji sys.zab.społecznego. "
"biorąc pod uwagę powyższe zwracamy przekazane dokumenty"

moje działania :
sprowadziłem telefonicznie osobę do ops, która oświadczyła na załączniku nr 2 (z wytycznych MUW):

A. przebieg zatrudnienia w Polsce

B. oraz odnośnie zagranicznego zatrudniana:
-nr ubezpieczania
-że pracuje od 01.01.2014 do nadal w Niemczech
charakter pobytu - praca na własny rachunek: działalność gospodarcza

Ponadto osoba na osobnym oświadczeniu sprytnie oświadcza: "na chwilę obecną nie posiada dokumentu odnośnie prowadzonej działalności gospodarczej na terenie Niemiec"

Procedura:
-daje 14 dni w wezwaniu na uzupełnienie / skompletowanie wniosku by móc dalej przesłać do Wojewody?
-jak nie dostosuje się do wezwania pozostawić bez rozpatrzenia?

Czy orientujecie się czy ze zdobyciem takiego dokumentu z Niemiec który by zadowolił Wojewodę są jakieś problemy? Czy takie cuś powinien załatwić w parę dni?

Ma ktoś podobną sytuację?
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Stańczyk
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2016, 16:47
Zajmuję się:

Napisano: 12 mar 2018, 12:26

a nie wystarczy im oświadczenie strony? My pisaliśmy o działalności zawsze na oświadczeniu pod odpowiedzialnością karną i było ok.
sanna
Referent
Od: 06 lip 2016, 12:15
Zajmuję się: KDR

Napisano: 12 mar 2018, 12:30

pytam tylko z ciekawości bo nie wiem co dalej.

Ale dostarczenie takiego dokumentu o założeniu z działalności na terenie Niemiec chyba nie jest jakimś nadzwyczajnym wymysłem.

Przypuszczam że Wojewoda chce konkrety a nie jakieś oświadczania mimo iż dopuszcza to nasze rozporządzanie.

Ktoś coś jeszcze?
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Stańczyk
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 12 mar 2018, 14:31

Stańczyk pisze:pytam tylko z ciekawości bo nie wiem co dalej.

Ale dostarczenie takiego dokumentu o założeniu z działalności na terenie Niemiec chyba nie jest jakimś nadzwyczajnym wymysłem.

Przypuszczam że Wojewoda chce konkrety a nie jakieś oświadczania mimo iż dopuszcza to nasze rozporządzanie.

Ktoś coś jeszcze?
Wojewoda Małopolski jako konkret uwzględnia również oświadczenia. Nie mówię, żebyś ciągnął od strony nie wiadomo co, ale czasem zdarza się, że strona się upiera, że nie ma i koniec i wtedy oświadczenie pod odpowiedzialnością karną jest jak najbardziej ok. Upewniałam się w tej sprawie w UW i powiedziano mi, że nie mogę w takim przypadku pozostawić wniosku bez rozpatrzenia. Ale zrobisz jak uważasz :)
sanna
Referent
Od: 06 lip 2016, 12:15
Zajmuję się: KDR

Napisano: 12 mar 2018, 17:17

Dzięki, że jako jedyna w naszym pięknym kraju raczyłaś mi odpowiedzieć! ;)
Zadzwonię jutro do "moich guru" i zweryfikuje czy u nas w województwie to samo myślą co u Ciebie.

dzięki i pozdrawiam! :)
Erich Maria Remarque
Stańczyk
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x