Witam!
Wojewoda odsyła wniosek na drugie dziecko o 500 na okres zas. 2016/2017
cytuje "w oparciu o przekazaną dokumentację brak jest możliwości ustalenia czy mają zastosowanie przepisy o koordynacji sys.zab.społecznego. "
"biorąc pod uwagę powyższe zwracamy przekazane dokumenty"
moje działania :
sprowadziłem telefonicznie osobę do ops, która oświadczyła na załączniku nr 2 (z wytycznych MUW):
A. przebieg zatrudnienia w Polsce
B. oraz odnośnie zagranicznego zatrudniana:
-nr ubezpieczania
-że pracuje od 01.01.2014 do nadal w Niemczech
charakter pobytu - praca na własny rachunek: działalność gospodarcza
Ponadto osoba na osobnym oświadczeniu sprytnie oświadcza: "na chwilę obecną nie posiada dokumentu odnośnie prowadzonej działalności gospodarczej na terenie Niemiec"
Procedura:
-daje 14 dni w wezwaniu na uzupełnienie / skompletowanie wniosku by móc dalej przesłać do Wojewody?
-jak nie dostosuje się do wezwania pozostawić bez rozpatrzenia?
Czy orientujecie się czy ze zdobyciem takiego dokumentu z Niemiec który by zadowolił Wojewodę są jakieś problemy? Czy takie cuś powinien załatwić w parę dni?
Ma ktoś podobną sytuację?
odesłane dokumenty od Wojewody, a pozostawienie wniosku bez
- Stańczyk
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
odesłane dokumenty od Wojewody, a pozostawienie wniosku bez
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Erich Maria Remarque
-
- Referent
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Re: odesłane dokumenty od Wojewody, a pozostawienie wniosku
a nie wystarczy im oświadczenie strony? My pisaliśmy o działalności zawsze na oświadczeniu pod odpowiedzialnością karną i było ok.
- Stańczyk
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
pytam tylko z ciekawości bo nie wiem co dalej.
Ale dostarczenie takiego dokumentu o założeniu z działalności na terenie Niemiec chyba nie jest jakimś nadzwyczajnym wymysłem.
Przypuszczam że Wojewoda chce konkrety a nie jakieś oświadczania mimo iż dopuszcza to nasze rozporządzanie.
Ktoś coś jeszcze?
Ale dostarczenie takiego dokumentu o założeniu z działalności na terenie Niemiec chyba nie jest jakimś nadzwyczajnym wymysłem.
Przypuszczam że Wojewoda chce konkrety a nie jakieś oświadczania mimo iż dopuszcza to nasze rozporządzanie.
Ktoś coś jeszcze?
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Erich Maria Remarque
-
- Referent
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Wojewoda Małopolski jako konkret uwzględnia również oświadczenia. Nie mówię, żebyś ciągnął od strony nie wiadomo co, ale czasem zdarza się, że strona się upiera, że nie ma i koniec i wtedy oświadczenie pod odpowiedzialnością karną jest jak najbardziej ok. Upewniałam się w tej sprawie w UW i powiedziano mi, że nie mogę w takim przypadku pozostawić wniosku bez rozpatrzenia. Ale zrobisz jak uważaszStańczyk pisze:pytam tylko z ciekawości bo nie wiem co dalej.
Ktoś coś jeszcze?

- Stańczyk
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Dzięki, że jako jedyna w naszym pięknym kraju raczyłaś mi odpowiedzieć!
Zadzwonię jutro do "moich guru" i zweryfikuje czy u nas w województwie to samo myślą co u Ciebie.
dzięki i pozdrawiam!

Zadzwonię jutro do "moich guru" i zweryfikuje czy u nas w województwie to samo myślą co u Ciebie.
dzięki i pozdrawiam!

Erich Maria Remarque
Erich Maria Remarque
Oprócz odesłane dokumenty od Wojewody, a pozostawienie wniosku bez - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Dochod utracony a zasilek macierzyński
Koordynacja, decyzja UW POMOCY
Orzeczenie o niepełnosprawności, a prawo do ŚW
potrącenie nienależnie pobranego 500+ przez inną gminę
Zwrot nienaleznie pobranego zasiłku z winy organu
Jak zliczyć w Sygnity liczbę decyzji przyznających ś.w. na 1
żle wypełniony wniosek poszedł do wojewody
Przepisanie gospodarstwa na syna - liczymy wszystko ???
Koordynacja informacja z Urzędu Wojewódzkiego
Dziecko w ośrodku wychowawczym
szkoła wnosi o przekazywanie 500+ na ich konto
nie przyznano świadczenia a powinno się przyznać
dzierżawa gospodarstawa rolnego
sprzedaz gospodarstwa rolnego i usykanie emerytury
wezwanie-wnioskodawca czy pracodawca
koordynacja bardzo pilne dodatkowe pieniądze na wydaną decyz