A i tak nas kiedyś rozliczą z tych 13 i 14 i ciekawy jestem kto szybciej obroni swoje stanowisko.
My nie odliczamy bo tak stanowi prawo!

"W obliczu toczącej się wojny mamy prawo zmienić zdanie."noteev pisze: ↑24 lut 2022, 14:45Jak widać już samo Ministerstwo dostało rozdwojenia jaźnidorotaRe pisze: ↑24 lut 2022, 14:0513 emerytury nie wlicza się do dochodu mimo że Mazurkiewicz mówił na szkoleniu żeby wliczac!!!!!!Było przecież pismo z Ministerstwa że trzeba odliczać
https://www.prawo.pl/kadry/dodatek-oslo ... 13320.html
poza tym wg pisma z Ministerstwa z sierpnia jesli ustalenie kwoty 13 nie ma wpływu na przyznanie swiadczenia bo dochód i tak jest ponizej kryterium to "realizując zasadę szybkości i prostoty postepowania art.12 Kpa" nie musimy jej odliczac bo nie ma to wpływu i tak na przyznanie swiadczenia.więc nie trzeba do Zus wysyłac pism i czekać miesiąc aż odpiszą: "trzeba odliczać i nie trzeba odliczać! A jak zmienimy zdanie wyślemy kolejne pismo, które zastąpi obowiązujące źródła prawa..."
![]()
I bardzo słusznieKaro17 pisze: ↑24 lut 2022, 15:26Doszliśmy już do takiego stanu że zapomnieliśmy o rozumie i przepisach prawa tylko źródłem prawa staje się pisemko ministerstwa też rozdwojonego bo naszego tj.rodziny i klimatu które ma wszystko wywalone w osłonówce.aha jeszcze zus który też lubli się mylić i jak już się pomyli to nie widzi problemu tylko każe 145 kpa stosować.
A i tak nas kiedyś rozliczą z tych 13 i 14 i ciekawy jestem kto szybciej obroni swoje stanowisko.
My nie odliczamy bo tak stanowi prawo!![]()
![]()
też nie odliczam*Ilona pisze: ↑25 lut 2022, 14:35I bardzo słusznieKaro17 pisze: ↑24 lut 2022, 15:26Doszliśmy już do takiego stanu że zapomnieliśmy o rozumie i przepisach prawa tylko źródłem prawa staje się pisemko ministerstwa też rozdwojonego bo naszego tj.rodziny i klimatu które ma wszystko wywalone w osłonówce.aha jeszcze zus który też lubli się mylić i jak już się pomyli to nie widzi problemu tylko każe 145 kpa stosować.
My nie odliczamy bo tak stanowi prawo!![]()
![]()
Gdzie mogę znaleźć tę instrukcję?Młodypracownik pisze: ↑28 lut 2022, 12:51Teraz przysłali instrukcję zus o pozyskiwaniu danych i piszą tam też o 13 i 14 emeryturze, oczywiście, żeby ją odliczać. Ja wchodzę w ustawę o dodatkowym rocznym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów i nie widzę żadnego art. pozwalającego na odliczanie 13 i 14. Chyba, że coś się zmieniło?