odliczenie alimentów mądre głowy pomóżcie - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 23 mar 2016, 14:09

Chciałam sie zapytać, jeżeli małżonkowie są po rozwodzie i syn jest z ojcem a drugie dziecko jest z matką a ten ojciec płacił już wcześniej alimenty na dwójkę tych dzieci, czyli w 2014 roku alimenty były już płacone, czy teraz jak złoży ten ojciec wniosek na 500 + na syna, czy może odliczyć sobie te płacone alimenty na to drugie dziecko, bo już zgupiałam :D
dorota..

Napisano: 23 mar 2016, 14:14

Dodam jeszcze , że po rozwodzie są dopiero teraz od marca 2016 r. , a wcześniej ten pan płacił alimenty jak byli jeszcze w związku małżeńskim
dorota..

Napisano: 23 mar 2016, 14:16

odliczyć mu jak poprze stosownymi dokumentami
wandeczka

Napisano: 25 maja 2016, 7:39

A co w sytuacji jesli za rok 2014 dochód jest utracony, a uzysk za marzec 2015 i z tej marcowej wypłaty komornik zabrał pewna kwotę na poczet alimentów (są na to dokumenty). Rozumiem ze takie "odliczenie alimentów" nie jest naruszeniem ustawy (?).
Kr..

Napisano: 25 maja 2016, 12:31

Mam podobną sytuację. W 2014 Pan nie pracował, ale mam przekazy pocztowe że płacił alimenty. Teraz podjął zatrudnienie i czy moge mu też odliczyć te alimenty?
Majke

Napisano: 25 maja 2016, 18:09

dorota.. pisze:Chciałam sie zapytać, jeżeli małżonkowie są po rozwodzie i syn jest z ojcem a drugie dziecko jest z matką a ten ojciec płacił już wcześniej alimenty na dwójkę tych dzieci, czyli w 2014 roku alimenty były już płacone, czy teraz jak złoży ten ojciec wniosek na 500 + na syna, czy może odliczyć sobie te płacone alimenty na to drugie dziecko, bo już zgupiałam :D
Od dochodu odejmujemy tylko te alimenty które były/są płacone na rzecz osób spoza rodziny - syn już jest w składzie rodziny wnioskodawcy. Ponadto alimenty to dochód syna, a więc jak byś ojcu odjęła to synowi należało by dodać :lol:
&&&

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x