odliczenie podatku ....

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
:) :) :)

odliczenie podatku ....

Post autor: :) :) :) »

Mam kłopot ;)
Rodzina w roku 2014 miala dochod (pani pracowała i pan pracowal lecz utracił prace ) podatek odliczony byl u pana.Czyli liczony byl tyko zony dochod. Teraz pani przyniosła meza umowe o prace i zaswiadczenie o zarobku wprowadzajac dochod uzyskany zauwazyłam ze podatek z 2014 był wprowdzony u meza a tak mial dochod utacony wiec to nie pomniejszyło wtedy ich dochodu o podatek. Na ta chwile wprowadzajac uzysk przekraczaja na pierwsze dziecko.Policzyłam ze gdyby byl odjety podatek u pani a nie u pana to zmiescili by sie na ta chwile w kryterium. Czy moge zmienic i przypisac padatek pani???dodam ze na wydruku starym jest pomniejszony pana dochod i tak tez byla wydana decyzja na decyzji napisany dochod rodziny.
rysia

Re: odliczenie podatku ....

Post autor: rysia »

a jej podatek z 2014 był odjęty?
Gość

Post autor: Gość »

powinno być proporcjonalnie odjęte od dochodu każdego z nich
:) : ) :)

Post autor: :) : ) :) »

rozumie ze proporcionalnie ale zawsze u nas w osrodku byl odejmowany tylko od jednej osoby tak robily panie wczesniej i tak tez mnie nauczono a jestem tu 2 miesiace.
U pani nie byl odejmowany tylko caly podatek z urzedu skarbowego z zaswaidczenia byl tylko u pana
:) :) :)

Post autor: :) :) :) »

A jak obliczyc proporcionalnie jesli nmam tylko zaswiadczenie z urzedu skarbowego o tym ze sie razem rozliczaja i u obojga jest zawsze podana ta sama kwota? odliczam wtedy tylko u jednego u drugiego podatku nie wpisywałam
Gość

:) : ) :) pisze:rozumie ze proporcionalnie ale zawsze u nas w osrodku byl odejmowany tylko od jednej osoby tak robily panie wczesniej i tak tez mnie nauczono a jestem tu 2 miesiace.
U pani nie byl odejmowany tylko caly podatek z urzedu skarbowego z zaswaidczenia byl tylko u pana
to źle cię uczono niestety... osobie, która ma utracony dochód odlicza się jej część podatku a nie całość
rysia

Post autor: rysia »

z proporcji

dochód pani-podatek pani
dochód razem-podatek razem
Gość

rysia pisze:z proporcji

dochód pani-podatek pani
Ale jak odliczyc podatek pani skoro rozliczaja sie razem i zaswiadczenie z urzedu skarbowego poazuje laczy podatek i pani pana.Dochod razem nie rozumie? zawszez urzedu skarbowe podany jest dochod pani i pana a wiec jak razem? a podatek podany laczny
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: voodoo »

Bzdura, zawsze pokazywała Empatia oddzielnie dochód mimo, że razem się rozliczali.

viewtopic.php?f=61&t=207212562&p=207457 ... p207457868
nowa11

Post autor: nowa11 »

Gość pisze:
rysia pisze:z proporcji

dochód pani-podatek pani
Ale jak odliczyc podatek pani skoro rozliczaja sie razem i zaswiadczenie z urzedu skarbowego poazuje laczy podatek i pani pana.Dochod razem nie rozumie? zawszez urzedu skarbowe podany jest dochod pani i pana a wiec jak razem? a podatek podany laczny
dochód pani- x
dochód łączny(pana i pani)- podatek razem, zatem,żeby obliczyć dodatek pani należy:
dochód pani pomnożyć przez podatek razem i to podzielić przez łączny dochód pana i pani,
jaśniej wytłumaczyć już się nie da.... :mrgreen:
ODPOWIEDZ