Pani dokonała zgłoszenia po moim pouczeniu w dniu 20.06.2023 r. Wydałam odmowę. "Zgodnie z art. 18 pkt 1 ustawy z dnia 15 grudnia 2022 r. o szczególnej ochronie niektórych odbiorców paliw gazowych w 2023 r. w związku z sytuacją na rynku gazu (Dz. U z 2022 r. poz. 2687 ze zm.) refundacja kwoty odpowiadającej podatkowi vat wynikającej z opłaconej faktury przysługuje odbiorcy paliw gazowych, który wykorzystuje jako główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego urządzenia grzewcze zasilane paliwami gazowymi które zostało wpisane lub zgłoszone do centralnej ewidencji emisyjności budynków do dnia wejścia w życie ustawy, albo po tym dniu w przypadku głównego źródła ogrzewania wpisanego lub zgłoszonego po raz pierwszy. W przedmiotowej sprawie odbiorca gazu jest członkiem gospodarstwa jednoosobowego. Wniosek o refundację podatku VAT wpłynął do tutejszego urzędu w dniu 20.06.2023 r. Ze zgromadzonego materiału dowodowego wynika, iż na dzień 20.06.2023 i moment weryfikacji brak jest deklaracji CEEB dla adresu wnioskodawcy tj. ul.... W związku z powyższym nie została spełniona przesłanka art. 18 pkt. 1 do przyznania refundacji podatku VAT w gospodarstwie domowym."
Pani w ustawowym terminie złożyła odwołanie. Mam 3 decyzje SKO , które w identycznej sytuacji utrzymały moją decyzję w mocy.
A tu niespodzianka i uchylenie do ponownego rozpatrzenia ze względu na niewłaściwą interpretację przepisu dotyczącego zgłoszenia.
Cyt. "W ocenie Kolegium wykładnia art. 18 jest wprost sprzeczna z jego literalnym brzmieniem. Z normy tej nie sposób wyczytać, iż refundacja przysługuje wyłącznie osobom, które zgłosiły urządzenie zasilane paliwami gazowymi do dnia wejścia w życie ustawy in fine wprost wskazuje, iż zgłoszenie mogło nastąpić po tym dniu, o ile było to zgłoszenie pierwszorazowe. Wydaje się że ustawodawcy chodziło o zapobieżenie procederowi zmiany wpisu do ewidencji ze względu na chęć ubiegania się o dofinansowanie. Zmiana taka traktowana byłaby jako kolejny wpis do ewidencji. Natomiast przepis dopuszcza dokonanie zgłoszenia o ile jest to pierwsze zgłoszenie. Z ustaleń organu pierwszej instancji wynika, że stosowna deklaracja została złożona do 20 czerwca 2023 r.
Kolegium na podstawie art. 136 par 2 k.p.a wskazuje, iż w toku ponownego rozpatrzenia sprawy organ I instancji uwzględni zaprezentowaną wyżej wykładnie tj. rozstrzygnie sprawę bez przyjmowania błędnego założenia, zgodnie z którym świadczenie z ustawy przysługuje wyłącznie osobom , które zgłosiły źródło ciepła zasilane gazem do centralnej ewidencji emisyjności budynków przed dniem 21 grudnia 2022 r. Organ uwzględni że w okolicznościach niniejszej sprawy zainteresowana takie źródło zgłosiła po tym dniu , co biorąc pod uwagę brzmienie art 18 pkt 1 in fine nie wyklucza jej co do zasady z kręgu podmiotów uprawnionych do refundacji pod warunkiem spełnienia pozostałych przesłanek ustawowych."
I teraz nie wiem co mam zrobić przyjąć wykładnię SKO i przyznać tej Pani świadczenie? (Ja do tej pory interpretowałam ten przepis w ten sposób , że zgłoszone po raz pierwszy czyli nowe zamontowane)