WITAM, MA PYTANIE DOSTAŁAM DECYZJĘ O UMIESZCZENIU W DOMU, W KTÓRYM PRACUJĘ (DOM DLA OSÓB DOROSŁYCH NIEPEŁNOSPRAWNYCH INTELEKTUALNIE) OSOBY UPOŚLEDZONEJ UMYSŁOWO W STOPNIU UMIERKOWANYM ZE ZNACZNYMI ZABURZENIAMI ZACHOWANIA. Z LICZNYCH OPINI PSYCHIATRÓW ORAZ PO KONSULTACJI Z PSYCHIATRĄ ZATRUDNIONYM W NASZYM DOMU CHCE ODMÓWIC UMIESZCZENIA NA LIŚCIE ZE WZGLĘDU NA B.CZĘSTE AGRESYWNE ZACHOWANIA...MAM W TEJ CHWILI DWOJE TAKICH MIESZKAŃCÓW I Z TEGO TYTUŁU MNÓSTWO PROBLEMÓW - SĄDY PROKURATURA, SKARGI RODZIN OSÓB POSZKODOWANYCH, PERSONELU ITP. NIE WIEM DLACZEGO PRACOWNICY MOPS NIE KIERUJĄ TAKICH OSÓB DO DOMU DLA PRZEWLEKLE PSYCHICZNIE CHORYCH ...TAKIE PLACÓWKI JAK NASZA NIE MAJA WYSTARCZAJĄCEGO WACHLARZA ZABEZPIECZEŃ ABY OPIEKOWAC SIE W/W OSOBAMI. A WRACAJĄC DO PYTANIA NA JAKIEJ PODSATWIE MOGE ODMÓWIĆ UMIESZCZENIA NA LIŚCIE I TYM SAMYM PRZYJĘCIA?
Miałem podobny przypadek. Obecne przepisy są zbyt ogólne. Jeżeli ops skierował osobę do danego typu dps to nawet pcpr nie może odmówić wydania decyzji o umieszczeniu. Tzn może, ale np sko na pewno przyzna rację gminie. Ty masz problem większy, gdyż pcpr (czy mops) już wydało decyzję. Pozostają monity o zmiane decyzji podparte zaświadczeniami, notatkami służbowymi tip.
a dlaczego myślisz, że dps dla psychicznie chorych sobie z tym panem poradzi, przecież wiesz , że standard DPS jest taki sam , wskaźnik zatrudnienia taki sam , a o jakim wachlarzu mówisz ? Tam nie ma ani izolatek, ani nie mozna zasosować przymusu , dom jak każdy inny , a kierowaanie osób do danego typu domu jest zgodne ze schorzeniem , w tym przypadku do Was jesli ma roapoznane upośledzenie, i niestyty musicie sobie dać radę .
jak masz decyzję o umieszczeniu to po ptokach- czyżby u was nie praktykowało się wywiadów robionych przez pracownika dps w środowisku osoby skierowanej do dps samą decyzję kierującą po uzgodnieniu z pcpr można cofnąć np tłumacząc że to nie ten typ domu - my często tak robimy gdy nam ops chce wcisnąć alkoholika jakbyśmy \"swoich\" mieli mało
U NAS PRAKTYKUJE SIĘ WYWIADY W ŚRODOWISKU, ZA KTÓRE NIE PRAKTYKUJE SIĘ PŁACIĆ WIĘC NIECH SOBIE DYRO RADZI SAM. JA OTRZYMAŁAM KOMPLET DOKUMENTÓW I NA PODSTAWIE DOKUMENTÓW, PO KONSULTACJI Z PSYCHIATRĄ I PSYCHOLOGIEM ODMÓWIŁAM NA PIŚMIE....ZOBACZYMY. WIOLKA, JEŚLI CHODZI O TWOJA WYPOWIEDŹ TO POWIEM TAK, MASZ RACJE CO DO WSKAŹNIKA ZATRUDNIENIA I ITD. JEŚLI CHCODZI O WACHLARZ TO MAJA LEKARZA PRZYNAJMNIEJ RAZ W TYG.A O ZASTOSOWANIU PRZYMUSU BEZPOŚREDNIEGO MOZE ZADECYDOWAC PILĘGNIARKA I POWINNO SIĘ OPIEKUNKOM ZROBIC KURS RATOWNICTWA I TEZ MIAŁY BY UPRAWNIENIA! TYLKO PIELĘGNIARKI....A ZRESZTA NIE MAM OCHOTY SIE WYPOWIADAĆ. W KAŻDYM RAZIE JAK KTOS NIE TAKI Z KIM SOBIE NIE RADZA TO WINA CZYJA??? U MNIE PANI KOMPLETNIE NIE ZNAJA PRZEPISÓW USTAW ITP. DZIĘKUJE ZA WYPOWIEDŹ I POZDRAWIAM