Witajcie ! mam do napisania decyzję odmowną zasiłku okresowego dla cudzoziemca. Czy moglibyście przesłać mi chociaż wzór takiej odmowy. Blagam o pomoc.
wiesz chcę się powołać na zadania zlecone i zadania własne gminy że nie jest to naszym obowiązkiem a tym samym na ograniczone śodki finansowe bo wychodzi im ze zleconych ponad 800 zł taka jest decyzja odgórna więc muszę napisać Choć myśle że jak się odwołają to dostaną okresówkę
Osobiście uważam, że to bez sensu z odmową bo tylko robisz sobie dodatkową robotę jeżeli się odwołają... No ale jak nie możesz przekonać dyrekcji to może takie coś? znalazłam na forum i trochę przerobiłam. Oczywiście wyślij im zawiadomienie o wszczęciu postępowania. A o jakie SKO chodzłoby...?
W dniu .... złożył Pan wniosek o przynanie pomocy finansowej w postaci zasiłku okresowego. Z przeprowadzonego wywiadu środowiskowego i zebranych w sprawie dokumentów wynika, że prowadzi Pan wspólne gospodarstwo domowe z ...................................... Dochód rodziny stanowi ..................... w kwocie oraz ...... w kwocie ............. Łączny dochód Pana rodziny ustalony zgodnie z art. 8 ust. 3 ustawyo pomocy społecznej wynosi .............. zł co stanowi w przeliczeniu na osobę kwotę .............. i nie przekracza kryterium dochodowego na osobę zgodnie z art. 8 ust. 1 pkt 2 w/w ustawy, wynoszącego 351 zł. Jednocześnie występuje okoliczność wymieniona w art. 7 w/w ustawy, tj. ...................
W świetle powyższych ustaleń spełnia Pan przesłanki określone w art. 8 ust. 3 do świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej, oczekuje na przyznanie zasiłku okresowego.
Zgodnie z art. 38 ust.1 pkt. 2 rodzinie, której dochód jest niższy od kryterium dochodowego rodziny przysługuje zasiłek okresowy, w szczególności ze względu na długotrwałą chorobę, niepełnosprawność, bezrobocie, możliwość utrzymania lub nabycia uprawnień do świadczeń z innych systemów zabezpieczenia społecznego.
W przypadku rodziny zasiłek okresowy ustala się do wysokości różnicy między kryterium dochodowym rodziny, a dochodem tej rodziny /art. 38 ust. 2 pkt. 2/, jednakże z uwagi na bardzo ograniczoną ilość środków finansowych, tut. Ośrodek nie jest w stanie zrealizować wypłaty powyższego świadczenia.
Przyznawanie i wypłacanie zasiłków okresowych należy do zadań własnych gminy o charakterze obowiązkowym. Jednakże w 2008r. i 2009r. gminy otrzymają dotację celową z budżetu państwa na pokrycie wydatków na zasiłki okresowe, pozwalające na realizację zasiłków okresowych w minimalnej wysokości.
Art. 147 ust. 3 pkt. 2 stanowi, że w 2008r. i 2009r. minimalna wysokość zasiłku okresowego w przypadku rodziny wynosi 50% różnicy między kryterium dochodowym rodziny, a dochodem tej rodziny. Art. 38 ust. 6 ustawy o pomocy społecznej określa, że Rada Gminy w drodze uchwały może podwyższyć minimalne kwoty zasiłku okresowego; co oznacza, że zabezpieczy środki finansowe na ich realizację z budżetu gminy. Taka uchwała nie została podjęta przez tutejszą Radę Gminy, w związku z czym przyznawane są zasiłki okresowe w wysokościach określonych w ustawie tj. 50%.
Biorąc powyżesz pod uwagę orzeczono jak w sentencji.
Ok dzięki bardzo za pomoc ! Ja skupiłam się jednak nad art.18 ust. 1 pkt.7 czyli że wydaje się zas. celowe nie ma mowy tam o okresówce i w taki sposób to uzasadniam
A wszczęcia postępowania nie muszę bo nie mam po co wydaję decyzję i mają termin na odwołanie się więc będę czekać