odp z Ministerstwa - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 30 kwie 2016, 21:45

Witam, czy orientujcie się może ile trwa oczekiwanie na odpowiedź z Ministerstwa jeśli wysyła się do nich zapytanie?

Mam taki przypadek: kobieta urodziła 17.02.2016, do tygodnia złożyli wniosek o świadczenie rodzicielskie, bo młoda matka nigdzie nie pracuje. I teraz w kwietniu dostali pismo z ZUSu, że pracodawca u których młoda matka ma umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego zgłosił ją do zasiłku macierzyńskiego. Od kwietnia uchyliłam świadczenie rodzicielskie, ale co ze świadczeniem za część lutego i marzec? Czy to są nienależnie pobrane? Ale NP są wtedy jak osoba coś zatai lub była świadoma sytuacji a ona twierdzi, że o niczym nie wiedziała. Co byście poradzili?
Katka89

Napisano: 01 maja 2016, 20:49

Należało by się zastanowić od kiedy Pani pracuje i czy ma uprawnienia do zasiłku macierzyńskiego. Skoro nie pracowała kiedy urodziła (tak przynajmniej wynika z Twojego postu) to nie dostanie macierzyńskiego.

Ja bym tu wystąpił najpierw do ZUS o informacje, czy taka Pani jest uprawniona lub czy toczy się postępowanie w sprawie uprawnień do zasiłku macierzyńskiego. Chyba że to Masz ustalone skoro uchyliłaś.
seba
Stażysta
Od: 01 maja 2016, 20:16
Zajmuję się:

Napisano: 01 maja 2016, 20:56

Okazało się jak przyszli z tym pismem z ZUS, że przyznali jej prawo do macierzyńskiego , dlatego uchyliłam...i ta umowa o pracę w celu przygotowania zawodowego jest od 2014 roku....ona po prostu "zapomniała" poinformować o tej umowie, a że uzyskała z niego mały dochód na zaświadczeniu z US miała 0 dochód...i dopiero teraz to wyszło jak oni to pismo z ZUS dostali...co radzicie?
Katka89

Napisano: 01 maja 2016, 21:05

Czyli miała umowę w celu przygotowania zawodowego wiec nienależne.

Jak dla mnie wszystko do zwrotu bo gdyby się przyznała że ma umowę i była w trakcie ustalania zasiłku macierzyńskiego to Byś zawiesiła i po odwieszeniu odmówiła bo dostała z ZUS. To jest zatajenie dowodów istotnych dla sprawy. A nawet dalej prokuratura za składanie fałszywego oświadczenia (o braku zatrudnienia)

Zastanowiłbym się jedynie nad trybem (wznowieniowa czy też uchylenie i żądanie za już wypłacone). Skoro uchyliłaś to żądanie jest wskazane.

Niestety nasz ustawodawca przez niechlujstwo wstawił wznowienie tam gdzie nie można żądać odsetek na równi ze stwierdzeniem nieważności.
seba
Stażysta
Od: 01 maja 2016, 20:16
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x