W 2013 roku dokonałam po raz pierwszy odpisów aktualizujących w wysokości 95% należności FA i ZA oraz odsetek FA (bez analityki) zapisem 761/290 (należności) 751/290 (odsetki). W bilansie za 2013 r odjęłam rachunkowo od salda 221 saldo MA 290 i tak wykazałam. Salda kont 751 i 761 przeksięgowałam na 860. Cały rok księgowałam FA 221/720 (należności) i 221/750 (odsetki). Na koncie 290 miałam cały czas stan początkowy=stan końcowy z 2013 r. W grudniu dokonałam kolejnych odpisów: saldo 221x 95%= odpisy. I coś mi tu nie gra, czy powinnam zaksięgować tylko różnicę na koncie 290 MA, czy w ciągu roku nie dokonałam jakiś księgowań dodatkowych? Koleżanka twierdzi, że powinnam zrobić 290/221, ale wtedy nie zgodzą mi się sprawozdania na koniec roku (RB-27ZZ)- co zrobiłam źle, że w bilansie za 2014 rok wychodzą mi głupoty, wynik finansowy mam dodatni czego nie powinno być, wiem, że problem wynika z księgowania odpisów. DZIĘKUJĘ !!!!
Zaksięgowanie kwoty odpisu aktualizującego należności za rok bieżący na pozostałe koszty operacyjne lub finansowe powinno być poprzedzone wyksięgowaniem odpisu aktualizującego wartość należności za rok ubiegły na przychody operacyjne lub finansowe
jeśli wyksięguję odpis za rok ubiegły na pozostałe przychody operacyjne to muszę to wykazać w rachunku zysku i strat w pozycji pozostałe przychody operacyjne? bo chyba czegoś nie rozumiem