odpł. bilogiczneo a dodatek mieszkaniowy

ODPOWIEDZ
~Max1

odpł. bilogiczneo a dodatek mieszkaniowy

Post autor: ~Max1 »

Mam biologiczną, która deklaruje oddzielne gospodarstwo domowe ale mieszka razem ze swoją córka, która stanowi rodzinę zastępczą, synem i dwojgiem innych domowników.
W wywiadzie prosi o zwolnienie z odpłatności za pobyt dziecka w pieczy zast. posiada rentę i nie przekracza kryterium dochodowego na osobę samotnie gospodarującą - deklaruje osobne gospodarstwo. Problemem jest to, że ma dodatek mieszkaniowy i teraz nie wiem czy ten dodatek podzielić na wszystkich domowników i doliczyć jej tylko 1/5 wtedy dalej może być zwolniona z odpłatności czy natomiast skoro decyzja wydana została na nią jako głównego najemcę wliczyć dodatek tylko jej a wtedy przekroczy kryterium i będzie musiała płacić na dziecko w pieczy zastępczej?
~Tomasz

Re: odpł. bilogiczneo a dodatek mieszkaniowy

Post autor: ~Tomasz »

rodzic biologiczny mieszka razem z rodziną zastępczą spokrewnioną ??? jak to możliwe ?
~MOPS123

Post autor: ~MOPS123 »

A no widzisz tak to możliwe. U nas jest kilka takich rodzin a sąd mimo iż wie o tym to nic z tym nie robi
~Tomasz

Post autor: ~Tomasz »

ja tak szczerze mówiąc to pisałbym wnioski do sądu o rozwiązani takich rodzin zastępczych bo to jakaś kpina... no i żeby kiedyś się ktoś z kontroli nie przyczepił odnośnie wydawania pieniędzy publicznych w błoto
~Dora

Post autor: ~Dora »

dobra dobra, dużo takich rodzin jest, sąd takie ustanawia. i co zrobisz? nie dasz babci wnuka, który jest z nią bardzo zwiazany bo mama alkoholoczka mieszka w tym samym domu?! mamusia musi się leczyc, coś trzeba z nią robić a jak nie to eksmitować... jakie jest inne wyjście? nie zawsze dobre dla dziecka jest umieszczenie w rodzinie obcej czy tym bardziej placówce...
~Max1

Post autor: ~Max1 »

A co z tym dodatkiem mieszkaniowym? Dzielimy na 5 wówczas?
ODPOWIEDZ