Odpłatność za pobyt w placówce opiek.-wychowawczej
Odpłatność za pobyt w placówce opiek.-wychowawczej
Dziecko przebywa w placówce opiekuńczo-wychowawczej (zostało umeiszczone przed wejsciem nowej ustawy). Na jakiej podstawie ustala się odpłatnosć za pobyt dziecka w tej placówce? OPS robi wywiady aby ustalić odpłatnośc? Czy sami zbieramy dokumenty aby ustalić tą odpłatność?
Re: Odpłatność za pobyt w placówce opiek.-wychowawczej
Hej własnie mam ten sam problem który opisała Krystyna. Ja pracuję w OPS i dostałam pismo o przeprowadzenie takiego wywiadu. W jaki sposób mogę odpisać im że nie mogę przeprowadzić wywiadu? wystarczy że podam ze nie ma takiej podstawy rpawnej która umożliwiałaby przeprowadzenie wywiadu przez pr.socjalnego? Prosze pomóżcie
Janino zgodnie z art. 107 ust. 3 ustawy z dnia 12.03.2004 r. o pomocy społecznej: „Rodzinny wywiad środowiskowy przeprowadza pracownik socjalny, również na potrzeby jednostki organizacyjnej pomocy społecznej z terenu innej gminy.” Skoro ktoś wystosował pismo to dlaczego chcesz odmawiać przeprowadzenia wywiadu???
Bo chcą wywiadu dla ustalenia odpłatności za pobyt dziecka w placówce opiekuńćzo-wychowawczej. A pismo wystosował Dom dziecka. więc gdyby był to inny OPS to nie ma problemu a tu wystąpił DD. Nie wiem więc czy moge im wysyłac wywiad, tym bardziej że w ustawie o pieczy zastępczej odpłatność za pobyt ustala starostwa w drodze decyzji.
fakt, starosta. i nie ma wywiadów
Czyli co? Mogę odmówić bo nie ma podstawy prawnej?
muszą przysłać podstawę z kpa o przesłuchaniu strony
Oprócz Odpłatność za pobyt w placówce opiek.-wychowawczej - Stare tematy przeczytaj również:
zespół ds.pieczy zastępczej
UMORZENIE NIENALEŻNIE POBRANYCH
nowa RZ
do wszystkich mądrych głów
decyzja na starych czy nowych zasadach
informacja o kandydatach
szkolenie
art. 45 ustawa piecza - szkolenia RZ
osoba do pomocy w opiece nad dziećmi i w pracach gospodarskich- zawodowa rodzina zastępcza
Limit rodzin zawodowych
nowelizacja ustawy o rehabilitacji zawodowe....
Ustawa o rehabilitacji....
bariery funkcjonalne
wkładki ortopedyczne
kWESTIONARIUSZ NA TEMAT KSZTAŁTU POLSKIEJ POLITYKI INTEGRACYJNEJ
Bardzo prosimy o pomoc....