odpłatność za pobyt w ŚDS - POMOCY!!!!!!
Re: odpłatność za pobyt w ŚDS - POMOCY!!!!!!
czy mozna dać jedną decyzję kierującą i od razu stalającą odpłatność? gdzie mogę znależć średnią kwotę dotacji na uczestnika którą ogłasza wojewoda???
Decyzja zmieniająca odpłatność od 31 marca!!! a nie od 1 kwietnia!!! ( ustawa weszła w życie14 dni od dnia ogłoszenia).
~tk, nie mów, że liczyłaś/eś 1 dzień marca, ten 31?
odpłatność za pobyt jest dochodem skarbu p-twa i my oddaliśmy należną kwotę za mc marzec. Przypuszczam, że decyzja zmieniająca będzie obowiązywała od 1 kwietnia br. inaczej tego nie widzę.
dzisiaj przyszło pismo z urzędu wojewódzkiego, że należy wszystkie decyzje na nowo przyznać (dotychczasowe uchylić)
Maria!
Nie wiem jakie województwo reprezentujesz, ale byłabym Ci bardzo wdzięczna gdybyś podała w skrócie treść pisma z LUW-u. Nasz radca prawny twierdzi, że zmiana decyzji nie jest konieczna z uwagi na brak przepisów przejściowych, tzn mówiących o tym ,żę podjęte już wcześniej decyzje tracą ważność.
Być może,że nie ma racji.
Nie wiem jakie województwo reprezentujesz, ale byłabym Ci bardzo wdzięczna gdybyś podała w skrócie treść pisma z LUW-u. Nasz radca prawny twierdzi, że zmiana decyzji nie jest konieczna z uwagi na brak przepisów przejściowych, tzn mówiących o tym ,żę podjęte już wcześniej decyzje tracą ważność.
Być może,że nie ma racji.
Czy mogłabyś wrzucić przykładową decyzję zmieniającą- jestem początkująca- z góry dziękuję
zmiana ustawy o pomocy społecznej reguluje nowe odpłatności za pobyt w ŚDŚ i wynoszą one 5% kwoty dochodu osoby samotnie gospodarującej lub dochodu na osobę w rodzinie jeżeli dochód osoby przekracza 250% odpowiedniego kryterium dochodowego, a co w przypadku gdy dochód osoby mieści się między 101% a 250% odpowiedniego kryterium dochodowego. Czy wówczas odpłatność ustala rada gminy w drodze uchwały? (zgodnie z art.97 ust.5 ustawy o pomocy społecznej - bo przecież ten art. w dalszym ciągu obowiązuje). Jeśli możecie dajcie znać czy tak ma być. Proszę o pilną odpowiedź
na co ci rada teraz masz konkretny przepis i jego sie trzymasz
Oprócz odpłatność za pobyt w ŚDS - POMOCY!!!!!! - Ośrodki Wsparcia przeczytaj również:
Agresywny sąśad
POMOCY !!!
odpłatność za pobyt w osrodku wsparcia
Uchwała o odpłatność w ŚDS
pobyt uczestnika w ŚDS
odpłatność za śds
alkocholik
uczestnicy
opiekun w busie przy dowozach w ŚDS
apteczka
kwota dotacji
DPS a POW