odpłatność za pobyt w ŚDS - POMOCY!!!!!!

Wybrane tematy:
ŚDS a wywiady środowiskowe po 15.11.2021 JAK LICZYĆ FREKWENCJĘ W KLUBIE SENIORA Obok Lasu - dom opieki dla osób starszych Czy mogę skierowac do ŚDS klub seniora - czy może tam być oddelegowany pracownik socjalny OPS? ŚDS- likwidacja odpłatności a waloryzacja
~ja

Re: odpłatność za pobyt w ŚDS - POMOCY!!!!!!

Post autor: ~ja »

czy mozna dać jedną decyzję kierującą i od razu stalającą odpłatność? gdzie mogę znależć średnią kwotę dotacji na uczestnika którą ogłasza wojewoda???
~tk

Post autor: ~tk »

Decyzja zmieniająca odpłatność od 31 marca!!! a nie od 1 kwietnia!!! ( ustawa weszła w życie14 dni od dnia ogłoszenia).
~Elafela

Post autor: ~Elafela »

~tk, nie mów, że liczyłaś/eś 1 dzień marca, ten 31?
~beti

Post autor: ~beti »

odpłatność za pobyt jest dochodem skarbu p-twa i my oddaliśmy należną kwotę za mc marzec. Przypuszczam, że decyzja zmieniająca będzie obowiązywała od 1 kwietnia br. inaczej tego nie widzę.
~maria

Post autor: ~maria »

dzisiaj przyszło pismo z urzędu wojewódzkiego, że należy wszystkie decyzje na nowo przyznać (dotychczasowe uchylić)
~Maja

Post autor: ~Maja »

Maria!
Nie wiem jakie województwo reprezentujesz, ale byłabym Ci bardzo wdzięczna gdybyś podała w skrócie treść pisma z LUW-u. Nasz radca prawny twierdzi, że zmiana decyzji nie jest konieczna z uwagi na brak przepisów przejściowych, tzn mówiących o tym ,żę podjęte już wcześniej decyzje tracą ważność.
Być może,że nie ma racji.
~d-171

Post autor: ~d-171 »

Czy mogłabyś wrzucić przykładową decyzję zmieniającą- jestem początkująca- z góry dziękuję
~gosiek-2

Post autor: ~gosiek-2 »

zmiana ustawy o pomocy społecznej reguluje nowe odpłatności za pobyt w ŚDŚ i wynoszą one 5% kwoty dochodu osoby samotnie gospodarującej lub dochodu na osobę w rodzinie jeżeli dochód osoby przekracza 250% odpowiedniego kryterium dochodowego, a co w przypadku gdy dochód osoby mieści się między 101% a 250% odpowiedniego kryterium dochodowego. Czy wówczas odpłatność ustala rada gminy w drodze uchwały? (zgodnie z art.97 ust.5 ustawy o pomocy społecznej - bo przecież ten art. w dalszym ciągu obowiązuje). Jeśli możecie dajcie znać czy tak ma być. Proszę o pilną odpowiedź
~beti

Post autor: ~beti »

wtedy korzysta nieodpłatnie
~teresa

Post autor: ~teresa »

na co ci rada teraz masz konkretny przepis i jego sie trzymasz
ODPOWIEDZ