Odpłatność za usługi w ŚDS

Wybrane tematy:
ŚDS a wywiady środowiskowe po 15.11.2021 JAK LICZYĆ FREKWENCJĘ W KLUBIE SENIORA Obok Lasu - dom opieki dla osób starszych Czy mogę skierowac do ŚDS klub seniora - czy może tam być oddelegowany pracownik socjalny OPS? ŚDS- likwidacja odpłatności a waloryzacja
~Gośka

Odpłatność za usługi w ŚDS

Post autor: ~Gośka »

Witam wszystkich. Chciałam zapytać czy dużo uczestników w Waszych ŚDS-ach ponosi odpłatność za usługi? Czy dyrektorzy OPS-ów zwalniają waszych uczestników z ponoszenia taej odpłatności? U mnie jest problem uczestnik chce chodzić, ale sa problemy z płaceniem, a dyrektor OPS-u twierdzi, że nie ma podstaw do zwolnienia go z ponoszenia odpłatnośc za usługi świadczone w Domu.
Pozdrawiam.
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Odpłatność za usługi w ŚDS

Post autor: ~Kasia »

Jeżeli jest wysoka opłata, warto zwrócić się z prośbą o ponowne naliczenie jej, lub jeżeli przychód uczestnika jest niski o zwolnienie podając dodatkowe czynniki np podjęte leczenie, itp
u nas sporo osób z niskimi przychodami są zwolnione z opłat lub opłaty są symboliczne 20 -30 zł miesiąc, ale są również osoby mające wysokie renty i płacą do 90 zł/miesięcznie
Kasia
~Ewa

Post autor: ~Ewa »

czy w waszych ośrodkach uczestnicy ponoszą dwie odpłatności - jedną za pobyt a drugą za wyzywienie?
~Joasia

Post autor: ~Joasia »

nie, uczestnicy płacą za pobyt, dobrowolne wpłaty na wyżywienie lub produkty spożywcze (herbata, cukier, warzywa,owoce itp).
~Gośka

Post autor: ~Gośka »

U mnie w ŚDS-sie uczestnicy ponoszą dwie odpłatności (na podstawie dwóch odrębnych decyzji) jedną za usługi (zgodnie z ustawą), a drugą za posiłek w formie obiadu, który mogą wykupić ale nie muszą.
~Baska

Post autor: ~Baska »

usługa polegajaca na zapewnieniu posiłku jest w standardzie, nie macie podstaw do pobierania takiej opłaty
~Joasia

Post autor: ~Joasia »

standard - czy w upalne dni też podajecie gorący posiłek czy może być coś na zimno? Lody lub jogurt z owocami sałatka, surówka u nas mają z tym problem obawiają się skarg ze strony rodziców oraz problemu z organem kontrolującym działanie placówki, u nas czasami uczestnicy przynoszą dobrowolnie produkty sezonowe - owoce, warzywa itp.

~kaska

Post autor: ~kaska »

a ile płacą uczestncy za dojazd do SDS, u mnie 4,5 zł/ dzień, to dużo czy mało, miesięcznie wychodzi około 100 zł
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~Kasia »

my nie zapewniamy dojazdu, ale ci którzy sami dojeżdżają płacą więcej 4 zł w jedną stronę.
Kasia
~Natasza

Post autor: ~Natasza »

Nasz ŚDS nie zapewnia usług transportowych, wnioskuje do Gminy o pomoc w organizacji dotarciu na zajęcia. Ta wcześniej udostępniała miejsca w autobusach \"szkolnych\", teraz kiedy uczniowie posługują się biletami miesięcznymi na autobusy liniowe, Gmina opłaca zakup biletów uczestnikom. Gdyby ŚDS dysponował busem. nie bylibyśmy w stanie zwieźć ok. 25 osób. Teren gminy jest bardzo rozciągnięty. Każda z 5 tras linii autobusowej ma ok, 35 km. Jednym busem nieekonomiczne i niemożliwe do udźwignięcia organizacyjnego.
ODPOWIEDZ