Witam,
Piszę ze strony petenta; bezskutecznie próbuję złożyć wniosek o DM.
Od paru lat prowadzę DG opodatkowaną na zasadach karty podatkowej. Pracownik urzędu upiera się, że mam wziąć dokumentację od księgowej o dochodach, przychodach, wydatkach, kosztach uzyskania przychodu, zaliczkach na podatek (nie ma czegoś takiego na karcie podatkowej) itp. Na moje tłumaczenie, że "na karcie podatkowej" nie ma czegoś takiego jak koszt uzyskania przychodu, nie istnieje również formalnie w sensie skarbowym "uzyskany dochód" itp., pozostaje niewzruszony. Zorientowałem się, że w celach świadczeń rodzinnych, minister rodziny i polityki społecznej przedstawia obwieszczenie z tabelkami, z których można wywnioskować dochód na podstawie opłaconego podatku. Gdy przedstawiłem pracownikowi urzędu tą tabelkę, dowody opłacania podatku oraz nawet decyzję naczelnika urzędu skarbowego, że faktycznie jestem tak opodatkowany to powiedział, cytuję: "mnie to nie interesuje, proszę wypełnić zaświadczenie o przychodach, kosztach uzyskania przychodu, zus, zaliczkach na podatek, dochodach obliczeniowych, itp., wtedy będziemy rozmawiać". Przecież cokolwiek wpiszę w te formularze, to będzie niezgodne z prawdą..
Odbijam się od ściany, jakieś porady jak to ugryźć?