odpowiedź na pismo GKRPA - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 17 mar 2021, 15:53

Mam pytanie, czy OPS-y mogą udzielać odpowiedzi na wniosek o udostępnienie danych osobowych z określoną podstawą prawną przesłany przez GKRPA - dot. udzielenia informacji o funkcjonowaniu osoby- pod kątem problemu alkoholowego i skutków negatywnych wynikających z nadużywania alkoholu??? Wskazane osoby są klientami pomocy społecznej, więc pracownik socjalny je zna, posiada niezbędne informacje.
elanie75
Praktykant
Od: 13 mar 2019, 12:16
Zajmuję się: ps

Napisano: 18 mar 2021, 16:07

Tak, OPS-y mogą udzielać odpowiedzi na wniosek o udostępnienie danych osobowych złożony przez GKRPA, na podstawie art. 25a ustawy z dnia 26 października 1982r.o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz.U.2019.2277 z późn. zm). W linku stanowisko Prezesa UODO w tej sprawie

https://www.parpa.pl/images/201910090852.pdf
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 30 mar 2021, 21:06

Cześć. To ciekawe zagadnienie. Rzeczywiście członkowie GKRPA mogą przetwarzać dane osób poddawanych procedurze ale jaki przepis reguluje sprawę udzielenia odpowiedzi to jak nie jestem pewna. Wywiad środowiskowy przeprowadza się u rodzin korzystających lub ubiegających się o pomoc. W art. 107 jest mowa też o innych przesłankach do przeprowadzenia wywiadu ale tam nie ma nic o GKRPA. Czyli można nas pytać o różne rzeczy ale czy możemy odpowiadać nawet w tak szlachetnym celu jak leczenie z uzależnienia to nie mam pewności. To jest chyba jeden z paradoksów tego świata albo luka prawna. Opinia Prezesa UODO jest bardzo zawiła i w sumie nie wiem, co z niej wynika.
Wielkie Wu
Praktykant
Od: 09 mar 2021, 20:19
Zajmuję się: PS

Napisano: 01 kwie 2021, 8:19

kk321
Praktykant
Od: 24 kwie 2020, 9:29
Zajmuję się: Pomoc społeczna

Napisano: 05 kwie 2021, 14:18

Ciekawy link. Szkoda, że podstawy prawne sprzed 6 lat ale trop jest.
Udostępnianie danych komisji nie jest proste.
Nawet jeśli ma się to odbyć w kontekście zapobiegania przemocy, to jaka jest podstawa zebrania danych przez OPS? Wywiad przeprowadza się w określonym celu.
Czyli nawet jeśli można udostępnić dane na podstawie dosyć okrężnego potraktowania tematu to jak zgodnie z prawem informacje zgromadzić.
Lekka paranoja.
Wielkie Wu
Praktykant
Od: 09 mar 2021, 20:19
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x