Mam pytanie, czy OPS-y mogą udzielać odpowiedzi na wniosek o udostępnienie danych osobowych z określoną podstawą prawną przesłany przez GKRPA - dot. udzielenia informacji o funkcjonowaniu osoby- pod kątem problemu alkoholowego i skutków negatywnych wynikających z nadużywania alkoholu??? Wskazane osoby są klientami pomocy społecznej, więc pracownik socjalny je zna, posiada niezbędne informacje.
Tak, OPS-y mogą udzielać odpowiedzi na wniosek o udostępnienie danych osobowych złożony przez GKRPA, na podstawie art. 25a ustawy z dnia 26 października 1982r.o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz.U.2019.2277 z późn. zm). W linku stanowisko Prezesa UODO w tej sprawie
Cześć. To ciekawe zagadnienie. Rzeczywiście członkowie GKRPA mogą przetwarzać dane osób poddawanych procedurze ale jaki przepis reguluje sprawę udzielenia odpowiedzi to jak nie jestem pewna. Wywiad środowiskowy przeprowadza się u rodzin korzystających lub ubiegających się o pomoc. W art. 107 jest mowa też o innych przesłankach do przeprowadzenia wywiadu ale tam nie ma nic o GKRPA. Czyli można nas pytać o różne rzeczy ale czy możemy odpowiadać nawet w tak szlachetnym celu jak leczenie z uzależnienia to nie mam pewności. To jest chyba jeden z paradoksów tego świata albo luka prawna. Opinia Prezesa UODO jest bardzo zawiła i w sumie nie wiem, co z niej wynika.
Ciekawy link. Szkoda, że podstawy prawne sprzed 6 lat ale trop jest.
Udostępnianie danych komisji nie jest proste.
Nawet jeśli ma się to odbyć w kontekście zapobiegania przemocy, to jaka jest podstawa zebrania danych przez OPS? Wywiad przeprowadza się w określonym celu.
Czyli nawet jeśli można udostępnić dane na podstawie dosyć okrężnego potraktowania tematu to jak zgodnie z prawem informacje zgromadzić.
Lekka paranoja.