Odpowiedźcie proszę-uzyskanie dochodu w 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 02 mar 2016, 18:14

Mam pytanie o "wniosek o ustalenie prawa do 500+" dla jednego dziecka gdy istotny jest dochód rodziny.
Część I, punkt 5 "Inne dane", 5.3 "W roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy lub po tym roku nastąpiło/nie nastąpiło uzyskanie dochodu". Moje pytanie dotyczy "uzyskania dochodu": we wniosku jest gwiazdkowy odnośnik określający co oznacza "uzyskanie dochodu" zgodnie z art.2 pkt 20 ustawy o pomocy państwa w wychowaniu dzieci. Jest tu m.in. uzyskanie prawa do zasiłków, świadczeń, stypendiów, zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, emerytury, rent, pozarolniczej działalności gospodarczej. Czyli mamy zamknięty katalog określający to uzyskanie dochodu.
Rokiem bazowym do obliczania kryterium są dochody z 2014r. A co w sytuacji gdy osoba zaczęła w połowie 2015r. wynajmować komuś mieszkanie i ma z tego najmu prywatnego dochód? Wynajmuje, żeby mieć na życie; normalnie zgłosiła to do Urzędu Skarbowego,płaci podatek dochodowy ryczałtowo. Od połowy 2015r. nastąpiło uzyskanie dochodu z tytułu najmu prywatnego. Ale najem NIE jest wymieniony w katalogu pozycji oznaczających uzyskanie dochodu. Nie mniej jednak realnym dochodem przecież jest. To czy wobec tego należy w tej sytuacji we wniosku stwierdzić, że nastąpiło uzyskanie dochodu czy nie nastąpiło? No bo przecież najem prywatny to nie działalność gospodarcza, nie ma przychodu z najmu wymienionego w katalogu przychodów oznaczających uzyskanie dochodu. I ten najem w ogóle dotyczy roku 2015. Jest to istotne przy wyliczaniu wysokości dochodu do "500+" ?
Proszę odpowiedzcie mi jak to widzicie.
milenas

Napisano: 03 mar 2016, 10:14

Ktoś coś odpowie? Bardzo proszę jak to jest z uzyskaniem dochodu w tym przypadku?
milenas

Napisano: 03 mar 2016, 14:46

mieliśmy taką sytuacje w rodzinnych. nie potraktowaliśmy najmu jako doch. uzyskanego. będziemy go liczyć dopiero gdy wejdzie w dochód z roku bazowego.
nowa500
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 15:10
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x