odrębne gospodarstwa domowe a dodatek mieszkaniowy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 10 sie 2016, 13:25

Mam pytanie. Matka i dorosły syn rozwodnik mieszkają razem ale prowadzą odrębne gospodarstwa domowe. Syn korzysta z pomocy w formie zasiłku okresowego z tyt długotrwalej choroby, matka nie korzysta. Matka złożyła wniosek o dodatek mieszkaniowy w którym zadeklarowała że w gospodarstwie domowym jest jedna osoba. Czy mam wliczać synowi do dochodu 1/2 tego dodatku?
magia88
Praktykant
Od: 18 maja 2016, 9:33
Zajmuję się:

Napisano: 10 sie 2016, 16:31

Klientka złożyła fałszywe oświadczenie sprzeczne z twoimi ustaleniami-syn mieszka!gdyby nie mieszkał może tak podać.tu nie jest problem odliczać czy nie tylko w różnym deklarowaniu sytuacji rodzinnej mi
Wredna1

Napisano: 10 sie 2016, 17:00

Tak. Skoro mieszka to powinien być zameldowany (choćby tymczasowo) i matka powinna go ując we wniosku o dodatek. Musisz w tym momencie wyjaśnić sprawę. W tej chwili nie możesz mu wliczyc do dochodu połowy dodatku skoro nie jest on ujęty w decyzji przyznającej dodatek.
Franciszka

Napisano: 18 sie 2016, 9:33

decyzję na dodatek mieszkaniowy wydajesz na pól roku więc mógł się wprowadzić po wydaniu decyzji a tej decyzji nie trzeba zmieniać "Zmiany danych zawartych we wniosku lub deklaracji złożonej przez wnioskodawcę, które nastąpiły w okresie 6 miesięcy od dnia przyznania dodatku mieszkaniowego, nie mają wpływu na wysokość wypłacanego dodatku mieszkaniowego" więc on nie musi mieć na siebie części dodatku
aga1313

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem