Witam, mam pytanie odnośnie tego jak naliczacie odsetki od świadczenia nienależnie pobranego? Zgodnie z art. 25 ust. 9 "Kwoty nienależnie pobranego świadczenia wychowawczego podlegają zwrotowi łącznie z odsetkami ustawowymi
za opóźnienie na rachunek bankowy wskazany przez organ właściwy. Odsetki są naliczane od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty świadczenia wychowawczego do dnia spłat"
Osoba zobowiązała się że będzie spłacać po 500 zł do 30 dnia każdego miesiąca w sumie ma zwrócić kwotę 2000 zł nienależnie pobrane ma od czerwca do września 2016 r.
więc odsetki naliczam od 01.07.2016 do dnia spłaty czyli 30.11.2016 r. (termin spłaty pierwszej raty) i tak z każdym miesiącem tak?
Ponieważ teraz konsultowałam się z radcą prawnym i on mi powiedział ze odsetki powinnam liczyć, jeżeli przekroczy ten termin w którym miała dokonać spłaty pierwszej raty, czyli powinnam odsetki naliczać np. od 01.12.2016 do dnia kiedy wpłaci.
A jeżeli wpłaci w terminie to odsetki powinnam liczyć następująco:
jeżeli ma nienależnie pobrane od czerwca to naliczam od 01.07.2016 r. do dnia kiedy wydałam jej decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu i zwrocie świadczenia czyli np. 02.11.2016 r.
Proszę o pomoc. Jak Wy robicie?
Pozdrawiam