odsetki - do 14 czy 15 maja włącznie od ZDO? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 40 ]

Napisano: 16 maja 2014, 14:22

Nie mam zadnego wyjaśnienia. Stosuję zapis art. 2 ust. 4 ustawy tzn " Odsetki o których mowa w ust.3 przysługują do dnia wejście w życie ustawy"
Ustawa wchodzi 15-go więc...
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 16 maja 2014, 14:29

ADA7 pisze:na logikę, jak świadczenie może przysługiwać do 14.05. a odsetki do 15.05.????
To do kiedy przysługuje świadczenie nie ma nic wspólnego z tym do kiedy liczyć odsetki.
Jeśli osoba wymagająca opieki zmarła 20.07.13 odsetki od kwoty za okres od 01.07 do 20.07 .13 nadal ustalasz za okres do dnia wejścia w życie ustawy, tj. 15 maja 2014.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2014, 14:37

"Zgodnie z ustawą opiekunowie dorosłych osób niepełnosprawnych otrzymają nowy rodzaj świadczenia - zasiłek dla opiekunów. Otrzymają go zarówno wstecz – za okres od 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego wejście w życie ustawy – jak i od wejścia w życie ustawy, pod warunkiem, że zgodnie z kryteriami obowiązującymi na koniec 2012 r. byli uprawnieni do otrzymywania świadczenia pielęgnacyjnego. Zasiłek dla opiekunów wyniesie 520 zł miesięcznie, bez względu na wysokość dochodu w rodzinie. Za okres od 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego wejście w życie ustawy zostanie on wypłacony z odsetkami ustawowymi."
???

Napisano: 16 maja 2014, 14:44

Reasumując, po przeczytaniu forum i załączonych linków....pozostaje przy 14.05.
ADA7

Napisano: 16 maja 2014, 14:46

reasumując nie znasz się :lol:
i po co

Napisano: 16 maja 2014, 14:47

Osobiście stosuję ustawę, nie art. z gazet czy informacje ze stron instytucji. Tak więc, ja będę liczyć odsetki do dnia wejścia w życie ustawy tj. do 15-go maja.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 16 maja 2014, 14:55

??? pisze:"Zgodnie z ustawą opiekunowie dorosłych osób niepełnosprawnych otrzymają nowy rodzaj świadczenia - zasiłek dla opiekunów. Otrzymają go zarówno wstecz – za okres od 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego wejście w życie ustawy – jak i od wejścia w życie ustawy, pod warunkiem, że zgodnie z kryteriami obowiązującymi na koniec 2012 r. byli uprawnieni do otrzymywania świadczenia pielęgnacyjnego. Zasiłek dla opiekunów wyniesie 520 zł miesięcznie, bez względu na wysokość dochodu w rodzinie. Za okres od 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego wejście w życie ustawy zostanie on wypłacony z odsetkami ustawowymi."
ADA7 pisze:Reasumując, po przeczytaniu forum i załączonych linków....pozostaje przy 14.05.
ludziska widzę jest z wami wielki problem; jeżeli zapisy przepisy powszechnie obowiązującego prawa (ustawa o zdo - art. 2 ust. 4 ustawy: Odsetki, o których mowa w ust.3 przysługują do dnia wejście w życie ustawy[/b ] traktujecie na równi z komentarzami, wypocinami, komunikatami.
Zastanówcie się lepiej nad zmianą profesji, bo nawet jak mpips napisze w komunikacie że odsetki przysługują do 14.05.2014r., i tak postąpicie to będzie to złamanie zasady legalności dopóki ustawa mówi wprost do dnia wejście w życie ustawy[/b ]
z.ziobro

Strona 2 z 4    [ Posty: 40 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x