odsetki naliczone na dzień wydania decyzji - żądać odsetek na dzień spłaty? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 06 lis 2024, 15:38

Już przestaje ogarniać :mrgreen: Pani zwróciła nienależnie pobrany zasiłek pielęgnacyjny z odsetkami wyliczonymi na dzień wydania decyzji, licząc do dnia spłaty wyszło, że powinna dopłacić jeszcze ok. 6 zł. Czy żądacie dopłaty tej reszty odsetek? Jeśli nie, to na jakiej podstawie? Kojarzę, że był kiedyś taki przepis, że jak odsetki mniejsze niż koszty upomnienia to się zwrotu nie żąda (ale nie mogę tego znaleźć). Help :roll:
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Napisano: 06 lis 2024, 15:44

Problem jest taki, że dług rozlicza się proporcjonalnie więc masz nadal należność główną do spłaty i odsetki. Zerknij sobie przykład odsetki-od-nienaleznie-pobranych-swiadczen-207329210
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 07 lis 2024, 9:30

A jak jest prawidłowo.
Mam pana który wpłacił odsetki wyliczone na 28.10. tj.na dzień decyzji (data dokumentu) ale my wpływ mamy za 3 dni tj. 30.11. Prosić o dopłatę tj. na dzień wpływu ? Jak jest prawidłowo?
ew@1
Referent
Od: 09 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: ŚW,FA, 500+

Napisano: 07 lis 2024, 10:44

Ja mam zapis w decyzji:
Należność główną w wysokości .............. zł należy wpłacić niezwłocznie na konto OPS .............
Łączna wysokość odsetek od należności głównej, ustalona na dzień ........... wynosi .........i aktualnie wzrasta z każdym dniem aż do dnia całkowitej spłaty należności głównej.
W dniu wpłaty, należy skontaktować się z tut. organem w celu ustalenia kwoty należnych odsetek ustawowych za opóźnienie.

Jak gość wpłacił innego dnia to trzeba niestety wpłatę rozdzielać proporcjonalnie na należność główną i na odsetki. Nie można sobie dobrowolnie przypisywać, że spłacił należność główną i tylko mu odsetki zostały. U nas liczymy datę nadania przelewu nie wpływu do OPS.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 07 lis 2024, 11:22

Szarak pisze:
07 lis 2024, 10:44
Ja mam zapis w decyzji:
Należność główną w wysokości .............. zł należy wpłacić niezwłocznie na konto OPS .............
Łączna wysokość odsetek od należności głównej, ustalona na dzień ........... wynosi .........i aktualnie wzrasta z każdym dniem aż do dnia całkowitej spłaty należności głównej.
W dniu wpłaty, należy skontaktować się z tut. organem w celu ustalenia kwoty należnych odsetek ustawowych za opóźnienie.

Jak gość wpłacił innego dnia to trzeba niestety wpłatę rozdzielać proporcjonalnie na należność główną i na odsetki. Nie można sobie dobrowolnie przypisywać, że spłacił należność główną i tylko mu odsetki zostały. U nas liczymy datę nadania przelewu nie wpływu do OPS.
nieprecyzyjnie napisałam ... on wpłacił na dzień z decyzji tylko u nas na koncie są póżniej - robił wpłate w innym banku i tam trzy dni to szło. My na wyciągu z dnia 30.11 mamy kwotę odsetek wyliczoną na 28.11 i w tytule przelewu sa dane człowieka + zapis "data dokumentu 28.11"

jak to należy traktować? w terminie czy po?
ew@1
Referent
Od: 09 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: ŚW,FA, 500+

Napisano: 12 lis 2024, 13:41

Ja uważam, że wpłacił w terminie.
Fergi
Praktykant
Od: 15 lip 2024, 12:31
Zajmuję się: ŚR i FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU