Odsetki od nienależnie pobranych świadczeń - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 4 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 13 lut 2019, 19:46

W pierwszych słowach mojego postu chciałbym pozdrowić Elmera.

Nienależnie pobrane świadczenie to świadczenie które zostało pobrane bez podstawy prawnej. Osoba uprawnione która pobrała takie świadczenie od momentu jego pobrania jest w posiadaniu świadczenia które jest jej nienależne.
Ustawodawca w ustawach takich jak FA,SR,SW określił pośrednio termin zwrotu nienależnie pobranego świadczenia jako ostatni dzień miesiąca w którym zostało nienależnie pobrane świadczenie. Odsetki są naliczane za każdy dzień opóźnienia w zwrocie NP. Pierwszym dniem opóźnienia jest następny dzień po terminie zapłaty czyli pierwszy dzień nowego miesiąca.

Decyzja o NP która ma charakter decyzji deklaratoryjnej, działa wstecz i potwierdza fakt nienależnie pobranego świadczenia oraz konkretyzuje obowiązek zwrotu NP przez osobę uprawnioną. Nieskonkretyzowany obowiązek zwrotu NP wynika z mocy prawa i osoba uprawniona ma podstawy, żeby dokonać zwrotu pomimo, że nie została wydana decyzja o NP.

W przypadku zwrotu FA od dłużnika alimentacyjnego terminem zwrotu ustalonym przez ustawodawcę jest dzień wypłaty świadczenia, czyli odsetki nalicza się od dnia następnego po tym dniu.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2019, 10:25

BDMB pisze:W pierwszych słowach mojego postu chciałbym pozdrowić Elmera.
Przecież pośród użytkowników forum nie ma żadnego Elmera. :D Heheszki.
Reszta w punkt.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2019, 12:14

"Ustawodawca w ustawach takich jak FA,SR,SW określił pośrednio termin zwrotu nienależnie pobranego świadczenia jako ostatni dzień miesiąca w którym zostało nienależnie pobrane świadczenie. Odsetki są naliczane za każdy dzień opóźnienia w zwrocie NP."

Mogę prosić o podanie, który to art. w SW ?
Dziękuję.
renata9292
Praktykant
Od: 06 lut 2019, 14:13
Zajmuję się: ŚW

Strona 4 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x