odsetki od nienależnie pobranych z UW - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 03 wrz 2018, 11:08

Mam decyzję do zwrotu wydaną przez Wojewodę, nienależnie pobrane za sierpień 2016 r. decyzja z sierpnia 2018 r. w decyzji napisane, że należność główna wraz z odsetkami powinna być wpłacone na konto danego OPS. więc wyliczyliśmy Pani odsetki od września 2016 r. do teraz i Pani twierdzi że pracownik UW powiedział jej że nie mamy podstawy naliczyć jej tych odsetek bo odsetki liczy się od dnia decyzji. co z tym począć??
w ustawie o 500+ jest napisane że od miesiąca następnego od miesiąca wypłaty nienależnie pobranych, czyli od września 2016 r.

Bardzo proszę o pomoc
nova12
Referent
Od: 17 mar 2017, 10:24
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 05 wrz 2018, 7:21

Proponuję tel do UW o douczenie się a pani pokazać przepis ;-)
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Napisano: 10 wrz 2018, 11:26

Skontaktowałam sie z Panią z UW, która stwierdziła, że skoro ta Pani nie chce płacić odsetek to powinnyśmy my jako OPS wystawić decyzję do zwrotu na same odsetki i że od tego Pani powinna się odwołać.
Tylko pytanie jak taką decyzję zrobić, ja nigdy nie słyszałam o czymś takim i koleżanki z pokoju które o wiele dłużej pracują od mnie tez są tym faktem bardzo zdziwione.
nova12
Referent
Od: 17 mar 2017, 10:24
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 10 wrz 2018, 13:31

Absolutnie cała sprawę kończy UW, proces decyzyjnych, windykacyjna również, pouczyć panią a najlepiej napisz wiadomość do UW. Ze pani dokonała wpłaty tyle i tyle i pozostało do spłaty tyle i niech się... Weźmie za swoją część pracy
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Napisano: 11 wrz 2018, 8:28

nova12 pisze:Skontaktowałam sie z Panią z UW, która stwierdziła, że skoro ta Pani nie chce płacić odsetek to powinnyśmy my jako OPS wystawić decyzję do zwrotu na same odsetki i że od tego Pani powinna się odwołać.
Bzdura. Po pierwsze sprawę prowadzi organ właściwy czyli UW. Po drugie każda decyzja wydana przez was będzie obarczona wadą nieważności. Po trzecie nie można wydać decyzji wyłącznie na odsetki, bo odsetki wynikają z należności głównej, a rozliczenia spłat należy dokonywać proporcjonalnie. Po czwarte - decyzja UW bez odsetek jest wadliwa. Może to nie jest rażące naruszenie prawa, ale ewidentne niewłaściwe zastosowanie przepisu (lub niezastosowanie). Ja bym to odesłał z pismem przewodnim z podanymi podstawami - niech poprawiają. Tego syfu bym nawet nie wprowadzał, bo to jest powielanie błędu.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x