odsetki ustawowe za opóźnienie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 01 lut 2017, 10:25

a to jest najprostszy ze sposobów.
Co do rozporządzenia to sorry, ale dałem nieaktualne.
Zaraz zerknę na nowe i zobaczę czy się zmieniło
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2017, 10:27

Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 30 grudnia 2015 r. w sprawie postępowania wierzycieli należności pieniężnych

§ 7.
3. Wierzyciel przesyła niezwłocznie upomnienie, w przypadku gdy łączna wysokość należności pieniężnych wraz
z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej przekroczy dziesięciokrotność kosztów upomnienia
albo gdy okres do upływu terminu przedawnienia należności pieniężnej jest krótszy niż 6 miesięcy.

§ 9. Wierzyciel niezwłocznie wystawia tytuł wykonawczy, w przypadku gdy łączna wysokość należności pienięż-
nych wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej przekroczy dziesięciokrotność kosztów
upomnienia albo gdy okres do upływu terminu przedawnienia należności pieniężnej jest krótszy niż 6 miesięcy.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2017, 10:35

legalna 01 pisze:
gośc pisze:Elmer ... liczyłam na inną odpowiedź :( :( :(
serio???
Czyli jak? pismo niech pani dopłaci brakujące 95gr. A jak nie doplaci ? przecież egzekucją adm nie będę kobiety straszyć ... za 1zł
podpowiedz proszę
idz wpłać te złotówkę i będziesz miała z głowy :lol:
wstyt się przyznać ale do tej pory tak robiłam ... :oops: :oops: :oops:
ale teraz kiedy mam tych zwrotów kilka zastanawiam się jak to zrobić prawidłowo ...
gośc

Napisano: 01 lut 2017, 10:41

Elmer dobrze rozumiem, że skoro łączna wysokość należności pieniężnych wraz
z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej nie przekracza dziesięciokrotność kosztów upomnienia to nie powinnam robić upomnienia ?

A mam jeszcze jedną wątpliwośc
strona ma odsetki wyliczone na dany dzień i robi wplatę tego dnia w puncie opłat, swoim banku (mam nawet potwierdzenie jej wpłaty) jednak na rachunek naszego ośrodka kwota wpływa za dwa dni - księgowa też chce aby przeliczać odsetki na dzień kiedy my mamy kasę na koncie ... Co o tym myslicie?
gośc

Napisano: 01 lut 2017, 10:53

to księgowa się myli
Ordynacja podatkowa:
Art. 60. § 1. Za termin dokonania zapłaty podatku uważa się:

1) przy zapłacie gotówką - dzień wpłacenia kwoty podatku w kasie organu podatkowego lub w kasie podmiotu obsługującego organ podatkowy lub na rachunek tego organu w banku, w placówce pocztowej w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe, w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, w biurze usług płatniczych, w instytucji płatniczej lub w instytucji pieniądza elektronicznego albo dzień pobrania podatku przez płatnika lub inkasenta;

2) w obrocie bezgotówkowym - dzień obciążenia rachunku bankowego podatnika, rachunku podatnika w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej lub rachunku płatniczego podatnika w instytucji płatniczej lub instytucji pieniądza elektronicznego na podstawie polecenia przelewu lub zapłaty za pomocą innego niż polecenie przelewu instrumentu płatniczego, zwanego dalej "innym instrumentem płatniczym".

§ 1a. W przypadku polecenia przelewu z rachunku bankowego podatnika w banku lub instytucji kredytowej lub rachunku płatniczego podatnika w unijnej instytucji płatniczej w rozumieniu art. 2 pkt 32 ustawy z dnia 19 sierpnia 2011 r. o usługach płatniczych (Dz. U. z 2014 r. poz. 873 i 1916) lub unijnej instytucji pieniądza elektronicznego, niemających siedziby lub oddziału na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej za termin zapłaty podatku uważa się dzień złożenia zlecenia płatniczego przez podatnika, jeżeli wpłacana kwota zostanie uznana na rachunku bankowym organu podatkowego w terminie wskazanym w art. 54 ustawy z dnia 19 sierpnia 2011 r. o usługach płatniczych. W razie przekroczenia tego terminu za termin zapłaty uważa się dzień uznania kwoty na rachunku bankowym organu podatkowego.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2017, 11:02

zawsze jest liczony dzień spłaty a nie dzień kiedy wpłynie szanownej księgowej na konto. Nawet pismo nadane na poczcie liczy sie kiedy wysłane a nie kiedy dotarło do adresata
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2017, 11:09

Legalna, Elmer - bardzo dziękuje Wam za wpisy

nie chce mi się już biegac po pracy do banku i dopłacać po kilka groszy żeby Iksińskiego nie rozbawić kwota brakującej dopłaty ...
gośc

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x