Jak robicie?? ja sobie w paru przypadkach ustaliłam, że wnioskodawca nie mieszka na terenie mojej gminy i wydałam odmowę. Dziś wpłynęły do mnie 2 wnioski z innych gmin ( gdzie wnioskodawca podaje adres zamieszka na wniosku tamtej gminy, bo w mojej gminie mieszka w bloku) i co ja mam z tymi wnioskami zrobić??? Tamte gminy uznały się za niewłaściwe w sprawie...
No to dobrze zrobiły. Skoro ktos nie mieszka to nie sa własciwe do wtdawania decyzji. Rodzinnego tez nie rozpatrujesz nie swoim mieszkancom przeciez. Ty robisz te wnioski wg adresu zamieszkania , który ci tamte gminy powinny ustalic, a nie ze wysłay bo sobie zgadly ze to u ciebie. Natomiast twoje odmowy na "niemieszkanie" są wydane przez niewłaściwy organ. Chociaz ciekawi mnie jak sko do tego bedzie podchodzic.
Ja się rodzinnym nie zajmuję ja jestem od pomocy społecznej. Jakoś tak czułam się zobowiązana, że skoro ja prowadziłam postępowanie i byłam na wywiadzie i ustaliłam, że nie mieszkają to ja wydaje decyzję. Bo co mi inny ośrodek zawinił i co ma sobie z tym zrobić??? ja teraz tez nie wiem co mam z tym zrobić bo tam jest tak naprawdę nic nie ustalone wydruk z bazy PESEL jeszcze o niczym nie świadczy...
a teraz mi się jeszcze przypomniało ! miałyśmy jedna panią, która mieszka za granicą ustalono że tam pracuje i dzieci chodzą do szkoły i dałyśmy odmowę... też żle??
już się gubię skoro ustalam, że ktoś nie mieszka w mojej gminie (mimo że twardo na wniosku wpisuje adres mojej gminy), to Ja wydaję odmowę???? przyznam szczerze ze nie rozumiem co mam zrobić z wnioskami które dostałam z gminy X. Na tych wnioskach jest adres zamieszkania właściwy dla gminy X. Gmina X ustaliła że wnioskodawca jednak mieszka w mojej gminie, przysłali do mnie i co ja mam z tym zrobić???
Jeżeli Gmina ustaliła, że osoba nie mieszka na ich terenie i odesłała Wam wniosek to rozumiem, że napisała Wam adres tej osoby w Waszej Gminie. Jeżeli tak to wezwać osobę do poprawienia wniosku zgodnie z art. 3 ust. 1. Do postępowania w sprawie wypłaty dodatku węglowego przepisy
art. 23 ust. 3, 12 i 13, art. 24a ust. 1 i 2, art. 25 ust. 3 i 4, art. 29, art. 30 i art. 30a
ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2022 r.
poz. 615 i 1265) stosuje się odpowiednio, przy czym ilekroć w tych przepisach jest
mowa o rodzinie, rozumie się przez to gospodarstwo domowe, o którym mowa
w art. 2 ust. 2. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.