Chciałam się dowiedzieć czy jeśli wniosek na świadczenia rodzicielskie złożony był w lutym dziecko urodzone lipiec 2015 i odwołałam się do sko od decyzji, w przypadku pozytywnego rozpatrzenia wniosku od kiedy mi wypłacą? Czy od dnia wydania decyzji przez sko?
to zalezy od konkretnej sprawy... ale jeśli wszystkie przesłanki do przyznania są spełnione to powinno być od stycznia... a mogę wiedzieć z jakiego powodu się Pani odwołała ?
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."
Mam starsze dziecko niepełnosprawne i pobieram na nie świadczenia pielęgnacyjne lipcu urodziłam drugie dziecko i mam niby zbieg dwóch świadczeń ale przecież nie może być zbiegu na te same dziecko.
Mam jeszcze kilka pytań odnośnie odwołania.
1. Poszłam do MOPS złożyłam odwołanie pani kazała położyć na biurku i tyle. Czy nie powinna postawić od razu jakiejś pieczątki?
2. I w jakim czasie mogą być przesłane te odwołanie do SKO i ile się czeka na odpowiedź?
w ciągu 7 dni od wpływu organ musi wydać decyzję zgodną z odwołaniem albo przekazac sprawę do SKO. W SKO bywa różnie, od kilku tygodni do miesięcy.
Pieczątka to jest ważna dla ciebie, dobrze jak masz potwierdzenie.