Odwołanie do SKO, niedopatrzenie w decyzji - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 01 cze 2016, 19:31

Słuchajcie, dałam odmówkę kobiecie na 500+, skład rodziny 3 osoby (ona, mąż dziecko niepełnosprawne) policzyłam jej dochód za 2014 r. na podstawie dokumentów z US i ZUS uzyskanych z empatii... z dochodów wyszło, że przekracza 1200zł na członka w rodzinie. Pani się oczywiście odwołała, że źle jej policzyłam dochód mało tego to napisałam jej w uzasadnieniu decyzji, że świadczenie przysługuje na 1 dziecko jak dochód nie przekracza 800 zł ehhh... no fakt mój błąd w szablonie decyzji, który mam wgrany w programie nie został ujęty ust. 4 art. 5 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci, nie chce się tłumaczyć ale jestem już tak przemęczona nadgodzinami i presją kierownictwa, że nie wyrabiam, każdy tylko ciśnie żeby napisać jak najwięcej bo nas termin goni. I teraz moje pytanie jest takie czy mogę mieć z tego tytułu od SKO jakieś nieprzyjemności ze względu na to, że w uzasadnieniu nie podałam dla niej wyższego kryterium dochodowego? Kobieta i tak przekracza 800zł i 1200zł więc decyzja co do rozstrzygnięcia jest dobra.
Kolejne pytanie owa Pani zarzuciła mi, że doliczyłam jej ulgę na dziecko. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli ja to źle rozumiem, o ile mi wiadomo to ulga jest dochodem nieopodatkowanym (który w okresie zasiłkowym 2016/2017 przy ŚR r. będzie się wliczał do dochodów u nas później), który dana osoba musiałaby mi oświadczyć na oświadczeniu o dochodzie niepodlegającym opodatkowaniu. Przecież na zaświadczeniu z US nie mam napisane ile Pani miała ulgi na dziecko, tylko dochód, jaki zapłaciła podatek i składki na ubezp. społ. Mało tego w części 7.2 wniosku nie zaznaczała mi że miała takie dochody. Dalej zaznaczyła, że nie nastąpiła utrata i nie nastąpiło uzyskanie. Więc wszystkie dane spisałam z wygenerowanych zaświadczeń z ZUS i US Szczerze mówiąc zgłupiałam w tym momencie. Wypowiedzcie się coś w tym temacie...
karola1000

Napisano: 01 cze 2016, 23:45

ulga z podatku powiększająca dochód normalnie jest liczona, nawet na zaswiadczeniu z us nie masz kwoty tej ulgi, tylko pomniejszony podatek i tak masz liczyć jak policzyłaś
troche słabo z tym uzasadnieniem, ale trudno i tak przekracza 1200 zł, napiszą zdanie że nie ten próg wpisany i tyle, nie przejmuj się
kasia22

Napisano: 02 cze 2016, 7:29

opierasz się na zaświadczeniu, wyluzuj, poza "literówką" jest ok
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 02 cze 2016, 10:43

Spoko bez paniki w SKO też pracują ludzie każdy może się pomylić my mamy już cztery odwołania a co do ulgi to się wlicza do dochodu.
Iza1

Napisano: 02 cze 2016, 18:20

Tylko, że ja jej ulgi nie liczyłam bo na zaśw. z US tak jak już ktoś wyżej napisał podatek jest podany po odliczeniu ulgi, a Pani we wniosku mi nie zaznaczyła, że osiągnęła dochód nieopodatkowany ani nie dołączyła załącznika nr 2 w jakiej kwocie ta ulga za 2014 r. została jej wypłacona. Ale powiedzcie mi teraz w takim razie, ulga za 2014 r. się teraz liczy czy jak będą brane dochody z roku bazowego w przypadku ŚR za 2015 r.? a w przypadku 500+ za 2016r.? bo trochę się teraz zakręciłam :)
Skoro uważacie, że za 2014 r. też mam jej liczyć to się chyba Pani ładnie wkopała. Sama na odwołaniu się przyznała, że pobrała ulgę a tego mi nie zgłosiła jak złożyła wniosek.
karola1000

Napisano: 03 cze 2016, 8:15

To dobrze ze jej nie policzyłaś nadwyżkę ulgi do Sr będziesz jej liczyła do zas.rodzinnego jak przyjdzie na okres 2016/17 składać wniosek z dochodami za 2015 tam na zał. o dochodach nieopodatkowanych Ci wpisze przy 500 plus ją to ominie bo dochodów z roku bazowgo 2015 nigdy nie będziemy liczyli. A to co wzięła z zaliczki już jej urzed odjął i podał Ci podatek należny który masz na wydruku z Empatii za rok 2014 i ten podatek odejmujesz jak ma zaro to zero.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

ZAMKNIJ

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem