kobieta otrzymała z PCPR orzeczenie dla dziecka o umiarkowanym stopniu i będzie sie odwoływać zeby dalej dostawac SP. Czy mimo tego ze się będzie odwoływac moge wypłacac ZP bo kwalifikuje się to orzeczenie.
ok i jak bedzie takie jakie chce ta kobieta czyli wskazanie pkt 7 , 8 na tak to wypłacam wstecz ŚP i ZP? Nawet jesli bedzie czekac na orzeczenie sądu np. pól roku?
Nie wypłacaj. Miałam taki sam przypadek. Matka pobierała ŚP na dziecko, skończyło się orzeczenie, stanęła na kolejne w Radomiu i nie otrzymała prawa do ŚP tylko do ZP.
Zaczęłam płacić jej zasiłek pielęgnacyjny od czerwca. Ona się odwołała do Warszawy i w październiku otrzymała orzeczenie uchylające orzeczenie komisji radomskiej. W orzeczeniu było napisane nie zaliczać do osób niepełnosprawnych A mnie matka raczyła o tym powiadomić dopiero w grudniu i później bujałam się ze zwrotem.
no dobrze ale ona wnioski na ZP ŚP składa teraz i ja zawieszam postepowanie do czasu aż bedzie wiadomo co z tym odwołaniem czy przychodzi skladac wnioski dopiero jak bedzie miala juz decyzje z tego odwołania?
Wg mnie przyjmij wnioski, niech ci napisze oświadczenie, że złożyła odwołanie. Napiszesz jej pismo - przedłużenie do dostarczenia orzeczenia z odwołania. Ale zrobisz jak uważasz, ja już wiem, że W-wa może całkowicie uchylić poprzednie orzeczenie.
bo boje sie ze jak teraz wniosku na zp nie przyjme i ona przyjdzie za kilka miesiecy to nie bede mogła jej tego ZO wstecznie wypłacic wiecej niz te ustawowe 3 miesiace.