Ograniczona władza rodz a ZR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 20 kwie 2015, 8:46

Kobieta jest dłużnikiem alimentacyjnym i ma ograniczoną władzę rodzicielską - od kilku tygodni jedno z dzieci przebywa pod jej opieką, w związku z tym klientka przyleciała po zasiłek rodzinny.
Typ klienta: roszczeniowy, niezaradny, ograniczony.
Twierdzi, że skoro teraz dziecko jest z nią, powinna "dostawać" fundusz i rodzinne.
Oczywiście do świadczeń z FA absolutnie nie ma żadnych uprawnień, ale jak jest z ZR? Czy sam fakt przebywania dziecka pod jej opieką uprawnia ją do pobierania zasiłku na nie, pomimo ograniczonej władzy rodzicielskiej? Czy nie powinna najpierw uregulować sytuacji w sądzie i dopiero potem składać wniosku? Czy możemy jej przyznać zasiłek? W ustawie nie znalazłam konkretnego zapisu.
kawa i ciasto

Napisano: 20 kwie 2015, 8:52

FA się nie należy
ZR - tylko w przypadku gdy nie jest samotną matką
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2015, 8:56

Elmer, kobitka ma "kąkupenta" i wychowują wspólnie dziecko. Od kilku tygodni ma pod opieką dziecko z poprzedniego "kąkupenckiego" związku i na tego malucha ma zasądzone alimenty + ograniczoną władzę rodzicielską (drugie dziecko zostało z ojcem).
kawa i ciasto

Napisano: 20 kwie 2015, 9:31

Elmer?
Możesz rozwinąć myśl?
kawa i ciasto

Napisano: 20 kwie 2015, 11:10

A na jakiej podstawie dziecko jest teraz z matką?
asz

Napisano: 20 kwie 2015, 11:18

Zgoda ojca.
Nic nie jest uregulowane sądownie, bo "po co".
kawa i ciasto

Napisano: 20 kwie 2015, 11:25

mhm, czyli w sytuacji, gdy jest rozwiedzione małżeństwo, i podziała dzieci 1 matka, 2 ojciec, a po jakimś czasie, oboje dzieci jest u ojce to po prostu przyznajecie zr ojcu tak? bez prawomocnego postanowienie sądu?
sabi

Napisano: 20 kwie 2015, 11:41

sabi
Nie zrozumiałaś sytuacji. Nic nie przyznaję, pytam, jak jest w takiej sytuacji.
Tym bardziej, że na to dziecko kobieta będąca jednocześnie dłużnikiem alimentacyjnym ma ograniczone prawa rodzicielskie - ale jak to się ma do ZR?
kawa i ciasto

Napisano: 20 kwie 2015, 11:48

pisze bo miałam taka sytuacje jak opisałam wyżej i przyznałam dopiero kiedy to byłe małżeństwo uregulowała sprawe prawnie. Czy oboje dzieci ma być przy ojcu. w Twojej sytuacji kawa i ciastko, również uważam że ta kobieta powinna mieć uregulowana sytuacje poprzez Sąd? a gdzie było dziecko wcześniej i na jakiej podstawie?
sabi

Napisano: 20 kwie 2015, 11:56

Właśnie widzisz, ja tak samo uważam.
Do tej pory dzieci były z ojcem, zgodnie z wyrokiem sądu. Matce ograniczono władzę rodzicielską, zasądzono alimenty na rzecz córek - ojciec miał wypłacane świadczenie z FA.
Ojciec przywiózł dzieci do matki na święta, jedna z nich zadecydowała - ponoć - o zostaniu u matki. Piszę ponoć, bo brzdące mają 6 i 5 lat.
Ojciec ponoć wyraził zgodę na pozostanie córki u matki, drugą zabrał ze sobą. Matka od razu przyleciała po rodzinne.... rozumiecie sami....

Czasami nóż w kieszeni się otwiera, dzieci traktowane są jak przedmioty, na których można zarabiać.
kawa i ciasto

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x