Co mam zrobić w takiej sytuacji - wierzycielka od stycznia 2016r pobiera FA dziś tj.17.05.2016r. wpłynęło mi pismo z OWD iż dłużnik w wywiadzie oświadczył ze cały czas płaci wierzycielce na dowód czego załączono oświadczenie wierzycielki (przez nią podpisane) że do 10.05.2016r ma zapłacone alimenty od dłużnika... I co teraz mam zrobic ?? Wezwać wierzycielkę do wyjaśnień? Jeśli nie przyjdzie to wstrzymać wypłatę na podstawie art. 21 ust. 1 ust. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów. Czy powinnam wszcząć postępowanie wobec niej a następnie wezwać do wyjaśni?
Ja wzywam Na podstawie § 7 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 8 grudnia 2015r. w sprawie sposobu i trybu postępowania, sposobu ustalania dochodu oraz wzorów wniosku, zaświadczeń i oświadczeń o ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego i na dole po wezwaniu cytuje cały pkt 2 rozporządzenia
Aha, nom to ja wezwałam na podstawie art. 50 ust 1 kpa a w pouczeniu dałam ten art 21.ust. 1 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów - nie wim czy dobrze bo jestem nowa....
Ale chodzi mi jeszcze na jakiej podstawie - jaki art. do wstrzymania wypłaty?