qwerty-2 pisze:W rozporządzeniu jest też napisane, że do wniosku należy dołączyć np:
* zaświadczenie właściwego organu gminy, nakaz płatniczy albo oświadczenie o wielkości gospodarstwa rolnego wyrażonej w hektarach przeliczeniowych ogólnej powierzchni w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na który ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego.
Oczywiste jest, że jeżeli ktoś takiego dokumentu nie posiada (bo nie posiada pola), to do wniosku też go nie dołączy. A jednak jest wyraźnie napisane, że NALEŻY to zrobić i nie jest wskazane w jakim konkretnie przypadku. Pytanie: żądacie tego od każdego klienta? Każecie im pisać oświadczenie o zerowej powierzchni gospodarstwa rolnego, jeżeli tego gospodarstwa nie posiadają?
Tak samo podszedł bym do kwestii alimentów. Jeśli ktoś je płaci, a nie posiada potwierdzeń przelewów, to oczywistym jest, że ich do wniosku nie dołączy. Ale czy to znaczy, że nie płaci tych alimentów wcale?
Dochodząc do odpowiedzi. Jeżeli masz wątpliwości, nie chcesz na siebie brać odpowiedzialności - zrobisz jak uważasz. Ja osobiście przyjąłbym takie oświadczenie (oświadczenie strony, nie wierzyciela świadczeń alimentacyjnych) i potraktował jako absolutnie wystarczające.
co za bzdury. Dawno takich nie czytałam Alimenty odliczamy tylko i wyłącznie na podstawie przelewów lub przekazów. Żadnych w tej kwestii oświadczeń.
A już zdanie " W rozporządzeniu jest też napisane, że do wniosku należy dołączyć np:
* zaświadczenie właściwego organu gminy, nakaz płatniczy albo oświadczenie o wielkości gospodarstwa rolnego wyrażonej w hektarach przeliczeniowych ogólnej powierzchni w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na który ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego.
Oczywiste jest, że jeżeli ktoś takiego dokumentu nie posiada (bo nie posiada pola), to do wniosku też go nie dołączy. A jednak jest wyraźnie napisane, że NALEŻY to zrobić i nie jest wskazane w jakim konkretnie przypadku." - rozwaliło mnie na łopatki.
§ 2 ust. 2 rozporządzenia brzmi dokładnie "Do wniosku o świadczenie wychowawcze należy dołączyć ODPOWIEDNIO:
odpowiednio czyli dołączamy tylko w przypadku gdy nas dotyczy. Jak nie mam ziemi, nie dołączam dokumentów, nie mam alimentów, nie dołączam, płacę na rzecz kogoś alimenty, dołączam przekazy lub przelewy
"przekazy lub przelewy pieniężne dokumentujące wysokość zapłaconych alimentów, jeżeli członkowie rodziny są
zobowiązani orzeczeniem sądu, ugodą sądową, ugodą zawartą przed mediatorem lub innym tytułem wykonawczym
pochodzącym lub zatwierdzonym przez sąd do ich płacenia na rzecz osoby spoza rodziny,"
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......