ojciec wnioskującym o zr dzieci z matką zmieniają miejsce za - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 09 sie 2016, 22:31

Witam mam taką sprawę i proszę o pomoc
Sytuacja dotyczy Romów, ojciec dzieci wnioskował o zasiłek rodzinny i 500+, wszysyko było ok, aż tu nagle dostajemy od matki dziec prośbę o przesłanie jej akt do innej gminy, ponieważ wraz z dziećmi zmieniła miejsce zamieszkania. Gdyby ona była wnioskującą to po sprawie uchylamy wydane przez nas decyzje akta spraw przesyłamy do gminy w której obecnie przebywa, ale wnioski są na ojca dzieci. Zgłaszamy sytuacje kierownictwu, do ojca dzieci idzie pracownik socjalny na wywiad w celu ustalenia miejsca przebywani dzieci i kto sprawuje nad nimi opiekę. Ojciec nie ukrywa żona wraz z dziećmi przeprowadziła się, dzieci są pod jej opieką, dostajemy notatkę służbową od pracownika socjalnego.Koleżanka wysyła dodatkowo pismo do tamtej gminy, z prośbą o ustalenie czy pod danym adresem przebywają dzieci wraz z matką. Wszczynamy postępowanie mające na celu uchylenia ojcu pobieranych zasiłków. To trwa dokładnie tydzień. Aby było ciekawiej w całą sytuację włącza się dziadek dzieci, nęka nas telefonami, aby przyśpieszyć sprawę, że robimy cyrki bo nie chcemy od razu przesłać dokumentów do innej gminy, że dzieci wraz z matką nie mają za co żyć, dyskryminacja itd.jesteśmy ogólnie beee i opieramy sie na innych prawach niz jego gmina
Powiedzcie mi czy dobrze cała procedura była dotychczas prowadzona i co dalej mam zrobić żeby było wszystko ok, jestem świerzakiem nie miałam do tej pory takiej sprawy tę sprawę otrzymałam w spadku od koleżanki, która poszła na urlop, to co napisałam było juz zrobione. I co dalej? bo następnym krokiem z naszej strony będzie uchylenie decyzji ojcu dzieci, i powinniśmy przesłać ich kopie wraz z kopiami wniosków do gminy w której mieszkają dzieci i ich matka ? pomimo, że wnioski były na ojca dzieci?
Proszę pomóżcie bo od rana z pewnością będzie dzwonił Pan dziadek z pretensjami
fasolka

Napisano: 10 sie 2016, 11:08

WG MNIE WSZYSTKO DOBRZE, ale teraz z jakiej paki wysyłać dokumenty przedstawione przez Pana (ojca dzieci) do innej gminy? Po uchyleniu decyzji matka dzieci powinna złożyć wniosek na 500+ w tamtej gminie (ba nawet mogła to zrobić dużo wczesniej), następnie tamta gmina podczas rozpatrywania wniosku "odkrywa" że osoby z wniosku są wykazane w jednostce terenowej u Was (CBB). Pisze do was pismo czy na ten i na ten okres jest przyznane świadczenie wychowawcze, Wy piszecie że nie bo decyzja jest uchylona.
I oni przyznają świadczenie wychowawcze, tak jak został złożony wniosek, to nie Twoja wina że tamta gmina nie pozwoliła Pani (matce) złożyć u siebie wniosek.

Takie rozwiązanie wg mnie.
tynaaaaaa
Stażysta
Od: 24 kwie 2016, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 10 sie 2016, 11:09

Jeśli chodzi o zasiłek rodzinny to jak wiesz, muszą być zasądzone alimenty od ojca dziecka... jeśli nie chce go wpisywać we wniosku... Poza tym składy rodziny w obu wnioskach powinny być takie same...
tynaaaaaa
Stażysta
Od: 24 kwie 2016, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 10 sie 2016, 21:08

Dziękuję tynaaaaaa:)
osobiście też uważam, że nie powinniśmy przesyłać tych dokumentów ale koleżanki z większym stażem uważają co innego, nie wiem jaka jest prawda ale matka dzieci i ich dziadek twierdzą że tamta gmina żąda od nich decyzji uchylającej świadczenia, prawdę mówiąc to sytuacja może być inna, ale nie wnikam w to cieszę się, że moje przypuszczenia się sprawdzają i dzięki raz jeszcze za odpowiedz :)
fasolka

Napisano: 10 sie 2016, 22:14

A mam jeszcze jedno pytanie gdzie można zapoznać się z rozwiązaniami różnych spraw bo nie wszystko jest w ustawach
fasolka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x