określenie "opieka społeczna" - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: wczoraj, 8:40

Witam
Zapewne obserwujecie wydarzenia związane z kampanią wyborczą.
Zauważyłem że bardzo dużo osób (dziennikarzy i polityków) używa określenia "dom opieki społecznej" "opieka społeczna".
Może macie jakieś pomysły jak rozpropagować to że mamy POMOC SPOŁECZNĄ :?
Pozdrawiam
Pracownik Ośrodka POMOCY Społecznej. :D
Stefan
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 13:15
Zajmuję się: PS

Napisano: wczoraj, 8:58

Swego czasu Komendantka Posterunku Policji używała określenia OPIEKA SPOŁECZNA, więc na posiedzeniu ZI używałem określenia MILICJA.
Od raz zareagowała, że MILICJA od 1991 (lub 1992) roku nie istnieje. To jej odpowiedziałem mniej więcej tak: a widzi Pani, a od 1993 mamy do czynienia z OŚRODKAMI POMOCY SPOŁECZNEJ. A system opieki społecznej to znacznie szersze pojęcie niż OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ.
Problem rozwiązany nie tylko u niej, ale i u przedstawicieli innych instytucji.
Jeden kolega usłyszał, że mu jaja ukręcę, jak jeszcze raz powie, że pracuję w opiece- co jakiś czas groźbę muszę ponawiać.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: wczoraj, 10:08

Taki mamy PR niestety. Można tylko ubolewać nad tym, że przez 35 lat „gadające głowy” nie zorientowały się, że twór zwany opieką zniknął wraz ze słusznie minionym ustrojem. Zaimponował mi kiedyś pewien przedstawiciel naszego zawodu, który w trakcie wywiadu powiedział, że „opieka, to się panie redaktorze kurczaka na rożnie”. Można tłumaczyć, zmieniać nazwy na CUSy, a w mediach i tak słyszymy o „domach opieki”, „zapomogach z opieki”, „rentach alkoholowych” i nikt tych bzdur nie prostuje. Do tego pracownik socjalny nazywany jest „opiekunem społecznym”, „pracownikiem opieki”, a czasem nawet – urzędnikiem! :lol: Pamiętam jak niegdyś dzwonił do naszego OPS wydawca lokalnego propagandnika w sprawie komentarza do pewnego zdarzenia i zapytał: „co może opieka w tej sprawie zrobić?” To mu odpowiedziałem, że nie wypowiadam się za inne instytucje i niech zapyta u źródła - w opiece. „A pan to gdzie niby pracuje?” „Ja? W pomocy społecznej!” „Ale opieką pan się zajmuje?” „Nie, pomocą!” „To niech pan mi to wyjaśni” Tutaj nastąpił mój monolog, mniej więcej taki, że nazywanie nas „opieką”, wprowadza w błąd, obniża rangę i podważa rolę tej instytucji, determinuje sposób postrzegania nas przez społeczeństwo i przypisywanie nam powinności, którymi się nie zajmujemy…, itd., itd. Zgadnijcie co napisał w tekście? Moje kompetencje interpersonalne są widocznie bardzo niskie albo mało przekonujący byłem(?), bo pan redaktor o „ośrodku opieki społecznej” gaworzył…
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: wczoraj, 10:14

A czy Ciebie ktoś, kiedyś nazwał ,,Ten z Łopieki"?
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: wczoraj, 10:18

To była moja pierwsza "ksywka". Z uwagi na trudne do wymówienia nazwisko, dzwoniący(a) chcąc ze mną rozmawiać, często mówił(a) do sekretarki: "no wie pani, no ten z łopieki, jak mu tam..." :roll: I tak mi zostało... ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: wczoraj, 10:37

I niech tak zostanie. Przynajmniej tutaj.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x