Opieka nad dziadkiem ZDO, alimenty - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 14 sie 2014, 10:03

Opiekuję się swoim dziadkiem, obecnie mam ZDO (zwroty po wyroku TK i wypłacalne normalnie).

Moja mam jest córką i dom jest jej. Rodzice jej przepisali i jednym z warunków jest, że dziadkowie będą mieli jeden pokój do końca życia. Babcia zmarła został dziadek, później nabył niepełnosprawność. Ja zrezygnowałem z pracy i podjąłem się opieki, otrzymywałem ŚP (teraz mam ZDO). Ośrodek uznał, że należało mi się ŚP (wiem to budzi kontrowersje). Mama pracowała i dodatkowo ma razem z tatą gospodarstwo rolne. Uznaliśmy, że nie warto z tego rezygnować dla 520 zł, ponadto mama jest blisko emerytury więc ja się podjąłem opieki.

Dziadek pobiera emeryturę (ma jeszcze 5 dzieci i dużo wnuków). Niestety od dnia kiedy zachorował pozostałe dzieci przestały się Nim interesować, nie obchodzi ich za co żyje. Uważają, że jest na moim utrzymaniu (i mojej mamy bo ona postanowiła, że zostanie u Nas - pozostałe dzieci nie chciały go wziąć do siebie).

Uważam, że mama i ja spełniamy obowiązek alimentacyjny a pozostałe dzieci nie, chciałem to po dobroci i po ludzku załatwić ale nie da rady (jak to w rodzinie, kiedy trzeba na chorego się dokładać same krzyki bo to się ma emeryturę, bo to wy chcieliście się Nim opiekować itp. itd.) Przez czas opieki nie otrzymaliśmy żadnego wsparcia ze strony dzieci, zero zainteresowania.

Pytania w mojej sytuacji są takie:
1.Czy aby wystąpić w dziadka imieniu o alimenty muszę być jego opiekunem prawnym przyznanym przez Sąd? Dziadek nie jest w stanie się podpisać ani zrozumieć całej tej sytuacji.
2. Patrz 1 - jeżeli przez Sąd to długo to trwa (opiekuję się dziadkiem już prawie 3.5 r.) i jak wygląda procedura?

Oczywiście zdaje sobie sprawę jak dziadek otrzymałby alimenty to ja tracę ZDO. Co w takiej sytuacji mam zrobić?
bis

Napisano: 14 sie 2014, 10:24

,,Rodzice jej przepisali i jednym z warunków jest, że dziadkowie będą mieli jeden pokój do końca życia" W grę może wchodzić umowa o dożywocie - przeniesienie własności nieruchomości w zamian za opiekę i pomoc i utrzymanie. Sprawdź akt notarialny.
Gość 45

Napisano: 14 sie 2014, 10:43

była to darowizna, moi rodzice ustanowili nieodpłatnie dożywotnią służebność polegająca na korzystania z jednego pokoju z prawem wspólnego korzystania z kuchnia, łazienki, prądu, wody ogrzewania na koszt obdarowanych

czyli to rodzice już wtedy podjęli się opieki i pozostałe dzieci mogą się Nam śmiać w twarz? nie ma znaczenia, że powstała niepełnosprawność?
bis

Napisano: 14 sie 2014, 18:01

Dział II. DOŻYWOCIE
Art. 908. kc

Art. 908. § 1. Jeżeli w zamian za przeniesienie własności nieruchomości nabywca zobowiązał się zapewnić zbywcy dożywotnie utrzymanie (umowa o dożywocie), powinien on, w braku odmiennej umowy, przyjąć zbywcę jako domownika, dostarczać mu wyżywienia, ubrania, mieszkania, światła i opału, zapewnić mu odpowiednią pomoc i pielęgnowanie w chorobie oraz sprawić mu własnym kosztem pogrzeb odpowiadający zwyczajom miejscowym.

§ 2. Jeżeli w umowie o dożywocie nabywca nieruchomości zobowiązał się obciążyć ją na rzecz zbywcy użytkowaniem, którego wykonywanie jest ograniczone do części nieruchomości, służebnością mieszkania lub inną służebnością osobistą albo spełniać powtarzające się świadczenia w pieniądzach lub w rzeczach oznaczonych co do gatunku, użytkowanie, służebność osobista oraz uprawnienie do powtarzających się świadczeń należą do treści prawa dożywocia.

§ 3. Dożywocie można zastrzec także na rzecz osoby bliskiej zbywcy nieruchomości.
Gość 45

Napisano: 17 sie 2014, 20:39

I to jest i logiczne i moralnie poprawne. Matka otrzymała dom to i ma obowiązek dożywotnio zająć sie rodzicami. Zapewne nie byłoby problemu, gdyby dziadkowie byli sprawni, mieli kupe siana itp. A że wszedł obowiązek opieki w związku z chorobą to już problem? Reszta rodzeństwa nie otrzymała nic to w sumie dlaczego mają łożyć. Jak jest problem z opieką sprzedać dom, i za uzyskane pieniądze wynająć fachową opiekę. Mama z tatą mogą spokojnie dalej pracować czy prowadzić gospodarstwo, ty mozesz pójść do pracy i pracować na swoją przyszłą emeryturę.
Jola 1

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x