opieka nad dzieckiem, nienależnie pobrane?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SW, FA
- Kontakt:
opieka nad dzieckiem, nienależnie pobrane?
Witam, mam problem proszę o pomoc... Pan x pobierał świadczenie wychowawcze na córkę w okresie zasiłkowym 2016/2017. Nie prosiłam go wtedy o wyrok z takiej racji że nie bylło takiego obowiązku. Być może mój błąd. w tym roku przychodzi Pan x z wnioskiem na córkę, oczywiście proszę go o wyrok. Po dostarczeniu wyroku okazuje się, że to matka sprawuje opiekę a on ma zasądzone alimenty! Pracownik socjalny z naszego ośrodka przeprowadził wywiad z Panem x i faktycznie potwierdza, że tak się umówił z matką dziecka bo ona sama przekracza dochód. Wywiad został sporządzony również z matką, z którego jednoznacznie wynika, że to matka sprawuje opiekę nad dzieckiem. Proszę o pomoc co dalej... To, że Pan dostaje odmowę teraz to oczywiste. Ale co ze świadczeniem za poprzedni okres, czy jest to świadczenie nienależnie pobrane? Jak się do tego zabrać? Pozdrawiam
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: opieka nad dzieckiem, nienależnie pobrane?
Wniosek powinien zawierać dane zgodne z prawdą, a prawda jest taka że to matka sprawuje opiekę i dzieci zamieszkują razem z matką, a zatem ojciec nie powinien wykazywać ich w składzie swojej rodziny. Pan będzie teraz musiał zwrócić pieniądze z odsetkami - tak właśnie powinno kończyć się wpisywanie we wniosku danych niezgodnych z prawdą.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Św
- Kontakt:
mam taką samą sytuację, tylko że pan ma nową rodzinę i pobierał świadczenie na 2 dziecko, a pierwsze mieszka z poprzednią żoną. Tamten okres ma do zwrotu i jeszcze zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SW, FA
- Kontakt:
Pan matki dziecka nie podawał do składu rodziny, tylko siebie i córkę ale to nie ma teraz jakiegoś większego znaczenia. czyli rozumiem wszczynam postępowanie? i procedura cała o nienależnie porbanych świadczeniach? pozdrawiam
Oprócz opieka nad dzieckiem, nienależnie pobrane? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Zaświadczenia osób nie z tej gminy! Co z tym?
Czy macie pomysł na uzasadnienie odmowa
Wnioski bez rozpatrzenia z powodu niedostarczenia dokumentów
Marnotrawienie 500+ zmiana na formę rzeczową
czy dobrze Wam generuje część F sprawozdania w sygnity?
mężatka z alimentami. Liczyć alimenty czy dochód ?
Program amazis, izyda pomoze ktoś?
Aktualizacja Oprogramowania Sygnity - 2-5.4
Samotna matka- ojciec nieznany, czy należy się 500+
DOCHÓD WYKAZANY W PIT 8C JAK DZIELICIE
działy specjalne we wspólnym rozliczeniu na pit 36
Koordynacja - brakujący okres - zmiana adresu
ponowne uchylenie juz uchylonej ROPS
sprawozdanie 500+ do 07.02.2018r. część F
koordynacja zabezpieczenia społecznego - zapytanie
prosze o podpowiedź- wyliczenie podatku to ważne