opieka nad dzieckiem, nienależnie pobrane?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
M_arzena
Praktykant
Zajmuję się: SW, FA
Kontakt:

opieka nad dzieckiem, nienależnie pobrane?

Post autor: M_arzena »

Witam, mam problem proszę o pomoc... Pan x pobierał świadczenie wychowawcze na córkę w okresie zasiłkowym 2016/2017. Nie prosiłam go wtedy o wyrok z takiej racji że nie bylło takiego obowiązku. Być może mój błąd. w tym roku przychodzi Pan x z wnioskiem na córkę, oczywiście proszę go o wyrok. Po dostarczeniu wyroku okazuje się, że to matka sprawuje opiekę a on ma zasądzone alimenty! Pracownik socjalny z naszego ośrodka przeprowadził wywiad z Panem x i faktycznie potwierdza, że tak się umówił z matką dziecka bo ona sama przekracza dochód. Wywiad został sporządzony również z matką, z którego jednoznacznie wynika, że to matka sprawuje opiekę nad dzieckiem. Proszę o pomoc co dalej... To, że Pan dostaje odmowę teraz to oczywiste. Ale co ze świadczeniem za poprzedni okres, czy jest to świadczenie nienależnie pobrane? Jak się do tego zabrać? Pozdrawiam
Hippopotomonstro
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: opieka nad dzieckiem, nienależnie pobrane?

Post autor: Hippopotomonstro »

Wniosek powinien zawierać dane zgodne z prawdą, a prawda jest taka że to matka sprawuje opiekę i dzieci zamieszkują razem z matką, a zatem ojciec nie powinien wykazywać ich w składzie swojej rodziny. Pan będzie teraz musiał zwrócić pieniądze z odsetkami - tak właśnie powinno kończyć się wpisywanie we wniosku danych niezgodnych z prawdą.
Natalia.św
Starszy referent
Zajmuję się: Św
Kontakt:

Post autor: Natalia.św »

mam taką samą sytuację, tylko że pan ma nową rodzinę i pobierał świadczenie na 2 dziecko, a pierwsze mieszka z poprzednią żoną. Tamten okres ma do zwrotu i jeszcze zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa
M_arzena
Praktykant
Zajmuję się: SW, FA
Kontakt:

Post autor: M_arzena »

Pan matki dziecka nie podawał do składu rodziny, tylko siebie i córkę ale to nie ma teraz jakiegoś większego znaczenia. czyli rozumiem wszczynam postępowanie? i procedura cała o nienależnie porbanych świadczeniach? pozdrawiam
ODPOWIEDZ