Mam prośbę do księgowych rozliczajacych opiekę wytchnieniową, my dopiero zaczynamy i mam pytanie jak to jest z tą stawka za godzinę u nas 50 zł i umowami zlecenia w pełny oskładkowaniu. Nie bardzo rozumiem co z kosztami pracodawcy w takim przypadku?
Mam prośbę do księgowych rozliczajacych opiekę wytchnieniową, my dopiero zaczynamy i mam pytanie jak to jest z tą stawka za godzinę u nas 50 zł i umowami zlecenia w pełny oskładkowaniu. Nie bardzo rozumiem co z kosztami pracodawcy w takim przypadku?
50 zl/godz to jest kwota z kosztami pracodawcy
obliczasz ilośc godz x 50 zl= jakaś kwota co stanowi wynagrodzenie wraz z pochodnymi.
NP 30 godz x50 zl = 1500 wynagrodzenie z kosztami obsługi, rozliczasz na koszt pracodawcy w zalezności jaką osobę zatrudniasz czy już gdzieś pracuje czy swój pracownik (chodzi o zasady opodatkowania i oskładkowania przyjęte przy umowie zleceniu
Czyli jak przepracuje 30 godzin X 50 czyli 1500 to jest to całkowite wynagrodzenie, tyle mnie ten pracownik kosztuje jako pracodawce.A jak to zaznaczyć w programie, żeby te koszty pracodawcy były w tych 1500?
1500/119,91 %-albo zależy ile jest wypadkowego , to wychodzi 1250,94 brutto ...my w Aoonie (mamy tez korelacje) i przeliczamy ręcznie i dopiero wprowadzamy do programu kwotę brutto, bo inaczej to się nie da. wtedy będzie 1250,94 + pochodne 249,06 = 1500,00
"Płatnik składek odprowadza składkę na FP za pracowników, którzy są obowiązkowo objęci ubezpieczeniami emerytalnym i rentowym. Obliczana jest ona od tej samej kwoty, od której oblicza się obowiązkowe ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Całość składki na Fundusz Pracy wynosi 2,45% podstawy wymiaru."
"Składka na Fundusz Pracy opłacana jest tylko wówczas, gdy podstawa wymiaru przekracza kwotę minimalnego wynagrodzenia za pracę. W sytuacji, w której pracownik osiąga dochód mniejszy od minimalnej płacy, pracodawca zwolniony jest z opłacania składki na Fundusz Pracy za takiego pracownika."