opiekun na silę

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~zosia

opiekun na silę

Post autor: ~zosia »

Nie chcę być więcej opiekunem prawnym ( mam już 3 podopiecznych) a dyrekcja nakazuje!!!!
Jak się z tego wywinąć? Oczywiście argumenty że już 3 , że dużo więcej roboty i nie mogę nie działają! Może jakaś podstawa prawna?
~Marianna

Re: opiekun na silę

Post autor: ~Marianna »

Nie ma podstawy prawnej by nakazać.

Ja asertywnie odmawiam.
~ewa

Post autor: ~ewa »

odmówisz to problemy w pracy - tak u nas jest
~Marianna

Post autor: ~Marianna »

a jak nie odmówisz to problemy sie nie pojawią?
~dyr.

Post autor: ~dyr. »

Jak się nie zgodzisz:
to za karę nie dostaniesz urlopu w twoim terminie
to ułoże ci taki grafik że popamiętasz
to nie dostaniesz nadgodzin...

~Marcin

Post autor: ~Marcin »

Opieka prawna jest dobrowolna. Jak dyrektor tego nie rozumie to będzie rodziło to duże problemy. Nie ma innych osób do tej funkcji? Może ktoś z rodziny, pracownik ops z miejsca zamieszkania?
~zosia

Post autor: ~zosia »

U nas tak jest ze wszystkim musisz zostać
opiekunem usamodzielnienia, opiekunem finansowym, opiekunem prawnym

choć nie masz tego w zakresie obowiązków, który podpisywałaś przy przyjęciu do pracy (chyba że w punkcie inne polecenia dyrekcji)
~Zuzka

Post autor: ~Zuzka »

podobno można starać się o jakieś pieniądze za bycie opiekunem prawnym, z sądu?nie wiem, ale trzeba popytać
~etatysta

Post autor: ~etatysta »

Według art. 943 § 2. Kodeksu pracy mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników. Istotnym jest fakt, iż osobą dopuszczającą się mobbingu nie musi być pracodawca, lecz może to być przełożony lub współpracownik.

Pracodawca jest zobowiązany przeciwdziałać mobbingowi (art. 943 § 1. K.p.).

Art. 943 §3 K.p. jest podstawą odpowiedzialności pracodawcy, daje pracownikowi możliwość dochodzenia zadośćuczynienia pieniężnego od pracodawcy za utratę zdrowia spowodowaną mobbingiem. Przedstawione zadośćuczynienie nie zostało określone w Kodeksie pracy dlatego na podstawie art. 300 K.p. stosuje się odpowiednio przepisy kodeksu cywilnego (art. 445 K.c. oraz art. 444 K.c.). Dodatkowo jeżeli mobbing był przyczyną rozwiązania umowy o pracę, pracownikowi przysługuje prawo dochodzenia od pracodawcy odszkodowania w wysokości nie niższej niż minimalne wynagrodzenie za pracę (art. 943 §4. K.p.)
~kapek

Post autor: ~kapek »

Czasami to już wolę by opiekunem i mieć wszystko na swojej głowie niż szukąc matki albo ojca, zwłaszcza teraz gdy trzeba każdą p..ierdołkę podpisać.
ODPOWIEDZ