Opiekun otrzymał orzeczenie na siebie o tym, że jest niedolny do samodzielnej egzystencji od 23-04, orzeczenie ma date 25-06 . ostatnia Wypłata śp to lipiec. Od kiedy powinnam uchylic śp.. czy od daty uprawomocnienia?
Zgodnie z wyrokiem trybunału konstytucyjnego z 18 marca 2025 r. art. 17 ust. 1 pkt 4 zapis że osoba ze znacznym stopniem niepełnosprawności nie może pobierać świadczenia pielęgnacyjnego, na który chcesz zabrać świadczenie jest nie zgodny z konstytucją czeka obecnie na opublikowanie w dzienniku ustaw co może nastąpić lada moment.
To zanim opublikują wyrok TK..... zleć przeprowadzenie wywiadu czy sprawuje opiekę i czy jest zdolny do sprawowania tej opieki pomimo własnych problemów zdrowotnych.
nie jest w stanie mam tylko orzeczenie i facet czeka na prawo do swojej renty.. nie uda sie zribic nim wywiadu, jest w szpitalu. Myślę że uchylę tylko czy od daty uprawomocnienia tzn. miesiącu po nim???
Jeżeli z nim jest aż tak źle to może od daty zaprzestania opieki... zwłaszcza , że rentę też dostanie zapewne wstecz więc i tak będzie świadczenie za ten okres do zwrotu.
mam taki wyrok SKO gdzie śp uchyliło od kolejnego miesica wypłaty renty a nie od daty przyznania renty wstecz. Orzeczenie chyba tez ma znaczenie zgodnie z art.17 ust.1a pkt3 starego brzmienia śp..