dzwonia życzliwi ludzie, że opiekun od 2 tyg jest pijany. Jak wyglada postępowanie dot. uchylenia decyzji i jakie trzeba mieć dowody zeby od razu uchylić? Pracownik socjalny był juz kilka razy ale wszystko pozamykane a przecież nie bedzie "warować" pod bramą aż opiekun wytrzeźwieje i otworzy...
u mnie to prac. socjal. zadzwoniłby po dzielnicowego, że podejrzewa zagrożenie zdrowia , że osoba niepełnosprawna jest zamknięta, nie ma opieki.......
Opisuje w wywiadzie zaistniała sytuację, przebieg interwencji i ocenia/ustala date zaprzestania opieki przez "opiekuna".... wtedy ja robię swoje a prac. socjalny swoje....
tylko tu jest problem tego typy, że matka broni syna i nawet ma pisma od lekarzy, posłów itp. że syn się nią opiekuje....nawet podejrzewałabym że specjalnie zamyka wszystko by nikt nie zobaczył syna pijanego i sie czepiał a ona siedzi z nim w domu....wyjdzie jak skończymy pracę
wywiad aktualizacyjny można przeprowadzać nie tylko co 6 miesięcy ale w każdej sytuacji jak masz jakieś wątpliwości co do zasadności wypłaty ZDO........wszczęcie postępowania, wezwij gościa do złożenia wyjaśnień- uchyl decyzję ze względu na brak możliwości potwierdzenia opieki (odmowa przeprowadzenia wywiadu)
to ze osoba od 2 tygodni jest pijana nie znaczy ze nie sprawuje obowiazku opieki nad osoba wymagajaca opieki, jedyne wyjscie to wezwac taka osobe pod rygorem wstrzymania swiadczen i zlozenia wyjasnien w formie oswiadczenia, jesli napisze ze caly czas sprawuje opieke nad osoba wymagajaca opieki to za duzo jej nie mozesz zrobic. Życzliwi ludzie czasami są za bardzo życzliwi wiec trzeba to sprawdzić
niestety na własne oczy widziałam jak ta pani sama robi zakupy, chodzi do lekarza itp. synka nigdy nie było przy niej, jedynie wtedy gdy składał u mnie wniosek to byli oboje. Ona ma "sponsorów" i nawet taksówką przywożą jej zakupy, w tym alkohol do domu, ludzie widzą i się wkurzają a nierób-opiekun leży...ale to jest trudne do udowodnienia