Opiekun Prawny - Babcia - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 01 mar 2017, 10:55

Witam,
Babcia ustanowiła się opiekunem prawnym - niepełnoletnia córka urodziła dziecko. Występuje na 500+ - pytanie kogo wpisać w składzie rodziny? Babcię, wnuka i córkę(matkę dziecka)? Czy bez córki?
Drugie pytanie czy Babcia może ubiegać się również na 500 na córkę (matkę dziecka)? I jaki skład w tym przypadku będzie?
catcha

Napisano: 01 mar 2017, 11:17

u nas też nieletnia urodziła dziecko, ale na szczęście nie ustanowiono opiekuna prawnego w babci. matka ma prawa, więc wypełniła wniosek na siebie i dziecko, a babcia wyraziła na to zgodę.
Natalia.św

Napisano: 01 mar 2017, 11:18

co do pierwszego składu rodziny to art. 7 ust. 9 czyli tylko dziecko,
zaś w przypadku gdy babka będzie składać na swoją niepełnoletnią córkę to w skłądzie ona i córka bo zgodnie z def rodziny do członków nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opieką opiekuna prawnego
gops,,

Napisano: 01 mar 2017, 11:58

Dziękuję za odpowiedź!
catcha

Napisano: 21 mar 2017, 11:47

mam taki sam przypadek jak w tym temacie, ale nie wiem co dalej, jak córka kończy 18 lat ( u mnie 2-02-2017 r.) i w związku z tym matka ma już władzę rodzicielską nad swoim dzieckiem (od 2-02-2017 r.), ale 1 lutego to jeszcze babcia była opiekunem prawnym....i co z wypłatą za luty?? nie mamy tutaj podzielnego żeby babci przyznać za 1 dzień lutego a od 2 lutego mamie dziecka.
Wypłaciłam babci bo skoro w lutym jeszcze była opiekunem prawnym (chociaż to tylko jeden dzień) to ona miała prawo do świadczenia wychowawczego. A od marca matce na nowy wniosek ( a babci uchylam od marca) ?? czy dobrze myślę? jak uważacie...
qazwsx
Praktykant
Od: 14 mar 2017, 14:08
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 22 mar 2017, 9:30

ktoś? coś?
qazwsx
Praktykant
Od: 14 mar 2017, 14:08

Napisano: 22 mar 2017, 9:52

qazwsx pisze:mam taki sam przypadek jak w tym temacie, ale nie wiem co dalej, jak córka kończy 18 lat ( u mnie 2-02-2017 r.) i w związku z tym matka ma już władzę rodzicielską nad swoim dzieckiem (od 2-02-2017 r.), ale 1 lutego to jeszcze babcia była opiekunem prawnym....i co z wypłatą za luty?? nie mamy tutaj podzielnego żeby babci przyznać za 1 dzień lutego a od 2 lutego mamie dziecka.
Wypłaciłam babci bo skoro w lutym jeszcze była opiekunem prawnym (chociaż to tylko jeden dzień) to ona miała prawo do świadczenia wychowawczego. A od marca matce na nowy wniosek ( a babci uchylam od marca) ?? czy dobrze myślę? jak uważacie...
też tak bym zrobiła
mika31
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lut 2017, 14:32

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x