Z dniem 11.08.2017 opiekun prawny (babcia) poinformował organ iż zdał zaświadczenie do sądu i od dnia 05.08.2017 nie jest już opiekunem dla wnuka, gdyż matka dziecka z dniem 05.08.2017 uzyskała pełnoletność i chce złożyć wniosek o przedmiotowe świadczenie. W tym przypadku powinnam:
1. uchylić decyzję opiekunowi prawnemu od 01.08.2017 i przyznać matce dziecka od 01.08.2017
2. uchylić decyzję opiekunowi od 05.08.2017 wypłacając świadczenie za cztery dni i przyznać matce od 05.08.2017 naliczając odpowiednio?
opiekun prawny do 05 sierpnia 2017
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: opiekun prawny do 05 sierpnia 2017
Ze względu na taką sytuację 500+ nie jest świadczeniem podzielnym.
moim zdaniem wypłacić za sierpień 2017 normalnie
Uchylenie decyzji od września 2017r.
Matka dziecka powinna złożyć wnioski we wrześniu i przyznanie od września
moim zdaniem wypłacić za sierpień 2017 normalnie
Uchylenie decyzji od września 2017r.
Matka dziecka powinna złożyć wnioski we wrześniu i przyznanie od września
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: opiekun prawny do 05 sierpnia 2017
ja też miałam podobny przypadek kilka miesięcy temu. Mecenas mojego urzędu powiedział, że mam przyznać świadczenie do dnia opieki, a gdy matka osiągnie pełnoletność składa na siebie i ten miesiąc mam podzielić. I teraz mam problem bo niepełnoletnia córka była w składzie rodziny pani która jest opiekunem prawnym. a jak złoży wniosek na siebie gdy bedzie miała 18 i bedzie pobierać na swoje dziecko to w rodzinie jej matki zostaną tylko dwie osoby i będzie przekroczenie dochodu. i od kiedy uchylić? od września?
ja też byłam przekonana że się nie dzieli tego świadczenia w takim przypadku ale mecenas mi tak zakręcił że zrobiłam jak kazał. ale jeśli będę miała jeszcze taki przypadek to na pewno nie będę dzielić świadczenia
ja też byłam przekonana że się nie dzieli tego świadczenia w takim przypadku ale mecenas mi tak zakręcił że zrobiłam jak kazał. ale jeśli będę miała jeszcze taki przypadek to na pewno nie będę dzielić świadczenia
Oprócz opiekun prawny do 05 sierpnia 2017 - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
oświadczenie o dochodach niepodatkowanych stary okres
Podstawa prawna artykuły zmieniacie?
samotne wychowywanie związek konkubencki
dochód uzyskany w grudniu 2016 brak pitu 2016-POMOCY
ustalenie dochodu - działalność i renta chorobowa
Jak obliczyć dochód na ryczałcie 5,5 % ? proszę o pomoc
postanowienie czy pismo o wstrzymaniu wypłaty
wniosek elektroniczny- przekierowanie
odpowiedź mf przy weryfikacji za 2016r
sygnity odmawia przyznania SW ! konkubinat
pit - 39 sprzedaz mieszkania, liczycie?
jak potraktować taki dochód?