opiekun prawny - pomocy Elmer i inne mądre głowy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 23 wrz 2014, 11:54

mam taki skomplikowany przypadek.
Pan składa wniosek o zasiłek rodzinny , w rubryce stan cywilny wpisał żonaty ( nie rozwiódł się z pierwszą żoną tylko ma zasądzone alimenty na dziecko od I żony). W między czasie Pan spłodził tróję dzieci z inną Panią, matka tej trójki umiera. Przynosi zaświadczenie z sądu ( dekret opiekuńczy ), że został ustanowiony opiekunem prawnym dla trójki tych dzieci z dnia 16.09.2014. Proszę napiszcie bo ja już zgłupiałam , czy z tego tytułu należy mu się również dod. do zasiłku rodzinnego z tyt. urodzenia dziecka, dod. samotne oraz jednorazowa zapomoga z tyt. urodzenia i czy we wszystkich przypadkach uwzględniam dochody tylko tych dzieci ( nie posiadają dochodów ) , a do składu rodziny wpisuję Pana i nie uwzględniam jego dochodów. Proszę pomóżcie , czy dobrze myślę. Z góry serdecznie dziękuję
Julcia

Napisano: 23 wrz 2014, 13:10

może ktoś pomoże
Julcia

Napisano: 23 wrz 2014, 13:34

czy na pewno ta trójka dzieci jest jego?
Pierwsze słyszę by rodzić dla niepełnoletnich dzieci był ustanawiany opiekunem prawnym
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2014, 14:03

w sądzie jest już założona sprawa o uznanie ojcostwa, a póki co do czasu zakończenia został dla nich opiekunem prawnym. Ci państwo żyli w konkubinacie, po śmierci matki on cały czas dziećmi się zajmował. Mam nadzieję, że tak jest, czy to teraz ma jakiś wpływ na te świadczenia. Elmer jeśli nie ma żadnego wpływu to czy należą mu się ww. świadczenia .Pomóż mądra głowo
Julcia

Napisano: 23 wrz 2014, 14:30

Elmerku z akt urodzenia dzieci domniemam, że nieżyjąca matka tych dzieci też była chyba mężatką i nie rozwidla się z tym pierwszym mężem, bo wpisane są nazwiska matki i dwóch chyba tatusiów, czym bardziej się wgryzam tym jest więcej znaków zapytania i tak myślę, że ten Pan do czasu ustalenia ojcostwa został opiekunem prawnym tak sobie to wytłumaczyłam. pomijając to wszystko proszę napisz , czy ja dobrze myślę :?
Julcia

Napisano: 24 wrz 2014, 14:27

Elmer co ty o tym myślisz
Julcia

Napisano: 25 wrz 2014, 9:19

może toś się wypowie w tej sprawie
Julcia

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x