Jestem nowym pracownikiem, wpłynęło pismo z Sądu aby wydać opinię o osobie, której dziecko przebywa w Domu Dziecka a osoba chce aby to dziecko wróciło do domu rodzinnego, podejrzewam że chodzi o 500+, na co konkretnie zwrócić uwagę i co istotnego opisać, myślę że naprowadzicie mnie profesjonaliści. Z góry dziękuję.
Sytuacja mieszkaniowa: opis mieszkania, metraż, czystość, czy dziecko będzie miało warunki do zabawy/nauki (własny pokój, etc.), wyposażenie mieszkania, media, itp.
Sytuacja rodzinna: kto mieszka w lokalu, czy są tam inne dzieci, co się dzieje z ewentualnymi innymi dziećmi, stosunek do dzieci, czy były odwiedzane w Domu Dziecka, jak często, czy rodzice wykazują bezradność (ewentualne inne dysfunkcje), czy współpracują z pracownikiem socjalnym/asystentem rodziny, czy dochodzą jakieś niepokojące sygnały ze środowiska, itp.
Sytuacja zawodowa i materialna rodziny: czy pracują, czy mają dochód jeżeli tak to z jakiego tytułu, na jak długo, czy korzystają z pomocy, w jakiej formie, stale czy okresowo, itp.
Sytuacja zdrowotna: uzależnienia (czy było ewentualne leczenie odwykowe i kiedy, w jakiej formie), choroby przewlekłe, zaburzenia psychiczne, czy się leczą, czy są pod stałą opieką lekarską.
Jakaś konkluzja na koniec
Jeżeli masz pilna opinie (zdarzają się takie na które miałem tylko kilka dni) i nie znasz środowiska zawsze możesz w piśmie zawrzeć informacje, że opinie wystawiono na podstawie jednorazowej wizyty w środowisku, etc.