Opinia do sądu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 17 kwie 2016, 21:41

Jestem nowym pracownikiem, wpłynęło pismo z Sądu aby wydać opinię o osobie, której dziecko przebywa w Domu Dziecka a osoba chce aby to dziecko wróciło do domu rodzinnego, podejrzewam że chodzi o 500+, na co konkretnie zwrócić uwagę i co istotnego opisać, myślę że naprowadzicie mnie profesjonaliści. Z góry dziękuję.
klo44

Napisano: 18 kwie 2016, 14:13

Sytuacja mieszkaniowa: opis mieszkania, metraż, czystość, czy dziecko będzie miało warunki do zabawy/nauki (własny pokój, etc.), wyposażenie mieszkania, media, itp.
Sytuacja rodzinna: kto mieszka w lokalu, czy są tam inne dzieci, co się dzieje z ewentualnymi innymi dziećmi, stosunek do dzieci, czy były odwiedzane w Domu Dziecka, jak często, czy rodzice wykazują bezradność (ewentualne inne dysfunkcje), czy współpracują z pracownikiem socjalnym/asystentem rodziny, czy dochodzą jakieś niepokojące sygnały ze środowiska, itp.
Sytuacja zawodowa i materialna rodziny: czy pracują, czy mają dochód jeżeli tak to z jakiego tytułu, na jak długo, czy korzystają z pomocy, w jakiej formie, stale czy okresowo, itp.
Sytuacja zdrowotna: uzależnienia (czy było ewentualne leczenie odwykowe i kiedy, w jakiej formie), choroby przewlekłe, zaburzenia psychiczne, czy się leczą, czy są pod stałą opieką lekarską.
Jakaś konkluzja na koniec :-)
Jeżeli masz pilna opinie (zdarzają się takie na które miałem tylko kilka dni) i nie znasz środowiska zawsze możesz w piśmie zawrzeć informacje, że opinie wystawiono na podstawie jednorazowej wizyty w środowisku, etc.
grand

Napisano: 18 kwie 2016, 21:41

Prześlicznie dziękuję GRAND.
klo44

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x