Napisano: wczoraj, 11:00
Mam taki problem Pani pobiera świadczenie pielęgnacyjne opłacaliśmy jej składki w KRUS. W dniu 27.12.2024 miała wydaną decyzję przedłużającą na podstawie zaświadczenia, w lutym na podstawie nowego orzeczenia nowy wniosek i decyzja. Składki opłaciłam za cały kwartał. Informowałam Panią, że z każdą decyzją trzeba iść do KRUS, jednak Pani poszła dopiero z decyzja z nowego orzeczenia. Wobec tego z uwagi na to iż nie został zachowany 30 dniowy termin dostarczenia decyzji zmieniającej do KRUS wydał decyzje o ustaniu ubezpieczenia emerytalno - rentowego. Przysłał również informację, że nadpłatę prześle nam na konto. i teraz wiadomym jest że Wójt musi tę osobę ubezpieczyć w ZUS tylko jak to technicznie zrobić pracuję na programie Sygnity. Składki Krusowskiej nie usunę bo jak a musze w planie wypłat uwzględnić składkę ZUS od momentu ustania ubezpieczenia czyli 01.01.2025 r. Gdy robię decyzje z decyzji i dodaję składkę Zusowską program ni nie chce tego puścić bo już zapłacono społeczną w KRUS. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to zrobić? Będą bardzo wdzięczna.