Dzień dobry. Jestem jedną z osób zobowiązanych do opłacania DPS członka rodziny. Wywiad był ze mną przeprowadzany dawno temu , pod koniec 2023r teraz mam trochę więcej wiedzy a co za tym idzie pytań.
Moja mama została umieszczona w DPS orzeczeniem sądu.
Chwilę później dostałam pismo informujące mnie o wywiadzie środowiskowym. Moje dochody były i są niskie - nie przekraczam 300% kryterium . Po wywiadzie dostałam jedynie pismo informujące że w chwili obecnej nie kwalifikuje się do ustalenia opłaty bo mam za małe dochody. Podczas wywiadu napisałam pismo z prośbą o całkowite zwolnienie mnie z odpłatności z uwagi że jestem samotna mamą, mam dwójkę dzieci na utrzymaniu . Natomiast w piśmie nie dostałam żadnej informacji odnoszącej się do mojego wniosku. Czy to jest poprawne ?
Kolejna sprawa dotyczy dochodów. Fakt faktem moje dochody się podniosły, mam dwie umowy zlecenie ( zgłoszone )a także fundusz ( też się podniósł ) ale nadal nie przekraczam kryterium. Z uwagi na to że moje dochody faktycznie się podniosły ,wykorzystałam ten moment i przelałam troche nadwyżek ( z umów , z funduszu , z 800 +) na konto maklerskie. Jest to jedyne moje zabezpieczenie . Inwestuje tam w akcje , mam zyski które nie są mega spektakularne ale które oczywiście zgłoszę do mopsu . I teraz mam pytanie : z inwestycji broker wystawi mi pit 8c dopiero w lutym 2026 za cały rok. Póki co sama mogę jedynie przefiltrowac każdy miesiąc i oszacować zysk w dolarach , natomiast wypełniałam też formularz o unikaniu podwójnego opodatkowania i tak naprawdę dopiero broker wystawi mi pełną informację o dochodzie. Czy powinnam teraz zgłosić dochody do mopsu , nawet jeśli nie jestem w stanie ich dokaldnie określić , czy wystarczy przedstawić pit 38 w lutym i poprosic o przeliczenie całego roku ? Jak taki dochód będzie przeliczany ? Na cały rok czy na miesiące w których faktycznie był zysk ? Czy jednak jako dochód jednorazowy ? Czy dobrze rozumiem że od przychodu będą odjęte koszty uzyskania tego przychodu oraz podatek ?
Kolejna sprawa czy fakt że byłam w stanie odłożyć trochę pieniędzy jest na moją niekorzyść jeśli chodzi o opłatę za DPS ? Nadmiernie że odłożone środki są dla mnie dostępne cały czas , mogę nimi dysponować i pochodzą z dochodów które już podawałam w mops i które nie przekraczały 300%. Duża część tych środków pochodzi z 800+. Czy może mi to zostać zabrane ?
Kolejne pytanie dotyczy wywiadu. Jeżeli nie przekraczam 300% to czy muszę dokładnie spowiadać się na co wydaje moje pieniądze ? Na ostatni wywiad musiałam przygotować wszystkie faktury , dowody za co płacę , pełna rozpiskę co do złotówki . Czy muszę również podawać stan moich rachunków bankowych ? Wiadomo że wychowując dzieci miesiąc miesiacowi nie jest równy . W maju wydam mniej pieniędzy niż na przykład we wrześniu , więc muszę gospodarować budżetem mądrze i muszę przygotować się na większe wydatki odkładając pieniądze. Czy to również może być odebrane jako ogromne nadwyżki które mogą iść na poczet DPS ?
Ostatnie pytanie dotyczy kręgu osób zobowiazancyh do płacenia za DPS. Moja mama ma męża z którym nie mieszka , utrzymują sporadyczny kontakt , nie ma zbytniej więzi między nimi. Natomiast moja mama w wywiadzie udzieliła informacji że ma z nim separację , co nie jest prawdą - w sądzie nie byli. Ten pan nadal jest mężem mamy, a nie miał nawet wywiadu. Czy wogole na którymkolwiek etapie powinnam być poinformowana o tym jaka jest opłata za ten DPS i ile osób jest zobowiazancyh do opłat ?