Opłata za pobyt w DPS a potrącenie komornicze - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 kwie 2019, 12:56

Dzień dobry,
mam taki problem: osoba skierowana do dpsu; odpłatność ustalona w decyzji OPSu (emerytura-zus zdr-podatek=netto; egzekucja komornicza wymieniona w decyzji, ale nie odliczona od dochodu); koszt pobytu - 70% netto z emerytury; w decyzji naszej (OPS) jest jeszcze zapis,że w przypadku potrącenia egzekucji komorniczej w emerytury (a jest potrącana) koszty te ponosić będzie zastępczo gmina. I teraz mam pytanie: dps wystawił mi fakturę tylko na koszt pobytu wg decyzji i oczekuje ode mnie jeszcze ekstra wpłaty egzekucji komorniczej, a mnie sie wydatje ze powinno to byc ujete tez w fakturze. Nie wiem jak mam to ugryzc :( zastanawima się w ogóle czy te 70% nie powinny byc wyliczone z netta pomniejszonego o egzekucje?
Poradzcie proszę :)
uppsalla
Stażysta
Od: 16 gru 2014, 15:05
Zajmuję się:

Napisano: 23 kwie 2019, 15:21

Miałam kiedyś przypadek pana w DPS, który posiadał ziemię rolna (tylko jej nie użytkował) i powodowało to, że miał liczone dochody z tego tytułu. W realu nic nie miał, ale na decyzji o jego odpłatności (70% jego dochodów) miał wirtualne dochody. Facet nie płacił wszystkiego, bo nie miał z czego. MOPS płacił za DPS wg faktury za dany miesiąc a po skończonym miesiącu DPS dosyłam nam fakturę za to co powinien mieszkaniec DPS od siebie wpłacić. Na podstawie tej faktury my regulowaliśmy płatności do DPS a później wystawialiśmy egzekucję do komornika, żeby odzyskać środki założone za mieszkańca DPS. Jak pan sprzedał ziemię, to komornik odzyskał nasze zastępcze odpłatności.
~~Ania
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 11:16
Zajmuję się: **

Napisano: 23 kwie 2019, 15:28

aha, czyli na jednej fakturze szla kwota odplatnosci wynikajaca z decyzji a oplata zastepcza innym dokumentem?
uppsalla
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2019, 7:42

Kwota z decyzji była na fakturze standardowo jak wszystkie odpłatności, czyli otrzymywałam ją w połowie danego miesiąca pobytu. Kwota zastępcza przychodziła w miesiącu następnym też fakturą, jak DPS nie zanotował pełnej wpłaty od mieszkańca. Dostawałam dwie osobne faktury.
~~Ania
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 11:16
Zajmuję się: **

Napisano: 24 kwie 2019, 12:45

Bardzo Ci dziękuję Aniu za pomoc :)
uppsalla
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU