Oryginały faktur po rozliczeniu zadania - PFRON - zadania powiatów

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 22 lis 2018, 8:42

Witam ,
chciałabym dowiedzieć się jak u Was wygląda kwestia faktur. Czy po rozliczeniu zadania wydajecie na prośbę wnioskodawcy oryginały faktur?
ania22
Stażysta
Od: 23 maja 2018, 21:04
Zajmuję się: rehabilitacja społeczna osób niepełnopsrawnych

Napisano: 22 lis 2018, 9:39

W barierach i sprzęcie rehabilitacyjnym umowy rozliczam pismem do wnioskodawcy z informacją o przekazaniu środków PFRON po weryfikacji faktur VAT potw. uiszczenie udziału własnego w wysokości ... i Centrum uznaje umowę za rozliczoną, ale zastrzegamy też sobie prawo do kontroli PCPR i/lub PFRON oraz przekazuję w załączeniu oryginały Faktur VAT opieczętowane klauzulą "opłacono ze środków PFRON w kwocie dofinansowania ... zł", a faktury potw. za zgodność zostawiam do dokumentacji. Natomiast przy przedmiotach ort. i śr. pom. to w info. o sposobie rozpatrzenia wniosku nadmieniam, że po otrzymaniu dofinansowania wnioskodawca może się zgłosić po odbiór faktury VAT i zwykle po kilku tygodniach przychodzą i na kopii potwierdzają otrzymanie oryginału, w sumie to tylko te osoby które otrzymały dof. do zakupu np. aparatów słuchowych,protez czy wózków inw. specjalnych bo wtedy sobie muszą dopłacić (mamy zasadami ustalone limity) więc chcą się rozliczyć w urzędzie skarbowym, a czasami na prośbę telefoniczną lub jak przy składaniu wniosku proszą o odesłanie faktury, to wtedy przekazuję oryginały pocztą. Z kolei przy pieluchomajtkach wypłacamy całość (tzn. do 150% kwoty limitu i uw.) dlatego też nikt po te faktury nie przechodzi, a ja bym chyba zwariowała jakbym te wszystkie faktury za pieluchomajtki odsyłała pocztą :lol: A przy turnusach zostawiamy, chociaż nie wiem czy dobrze, bo przecież uczestnik dopłaca sobie do pobytu i faktury są wystawne na niego tylko z informacją o dof. ze środków PFRON (właściwie to jeszcze nigdy uczestnik nie przyszedł zapytać o oryginał faktury za turnus). A jak reszta z Was robi? Bo w sumie to sama nie wiem czy dobrze robimy ;)
Anna456
Stażysta
Od: 12 sie 2016, 13:19
Zajmuję się:

Napisano: 22 lis 2018, 10:32

Dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź. U nas jest podobnie tzn. na aparaty wydawałam faktury ,ale na podstawie prośby złożonej na piśmie. Teraz wpłynęła prośba w wydanie faktur z likwidacji barier architektonicznych. Księgowa mi zakazała wydawania oryginałów bo niby do kontroli muszą u nas być oryginały i teraz będę wydawała tylko kopie potwierdzone.
ania22
Stażysta
Od: 23 maja 2018, 21:04
Zajmuję się: rehabilitacja społeczna osób niepełnopsrawnych

Napisano: 22 lis 2018, 13:16

Wydajemy na prośbę wnioskodawcy. Piszą potwierdzenie odbioru oryginałów a u nas zostają kopie potwierdzone za zgodność. Również w barierach. Nie wiem na jakiej podstawie można odmówić wydania oryginałów FV.
wolfnash
Awatar użytkownika
Referent
Od: 02 mar 2016, 10:36
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.

Napisano: 22 lis 2018, 13:21

wolfnash pisze:Wydajemy na prośbę wnioskodawcy. Piszą potwierdzenie odbioru oryginałów a u nas zostają kopie potwierdzone za zgodność. Również w barierach. Nie wiem na jakiej podstawie można odmówić wydania oryginałów FV.
U nas podobnie. Na kopii piszą: "odebrałem oryginał w dniu..." i podpis. Również nie widzimy problemu w oddaniu oryginałów
pcprkolb
Referent
Od: 07 kwie 2014, 14:02
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x